Capitala Indoneziei, Jakarta, se confrunta cu cele mai mari inundatii din istoria sa, in conditiile in care apele tulburi au ajuns pana la nivelul taliei.

"Jakarta este inundata", a observat cu perspicacitate presedintele Susilo Bambang Yudhoyono, cu pantalonii suflecati pana la genunchi, si cu picioarele cufundate in apa care a inundat curtea palatului prezidential.

Nu departe, ambasadele Frantei, Germaniei si Marii Britanii, precum si numeroase hoteluri de lux sau zgarie-norii din cartierul financiar au fost cuprinse de ape.

Mii de masini au fost blocate de la inceputul zilei si au fost adesea abandonate de proprietari. Curajosii taximetristi de "ojek" (taxiuri-motocicleta) au incercat sa circule prin apele tulburi, acolo unde acestea nu depasesc ghidonul.

In putinele cartiere ramase neinundate, traficul este blocat pe lungimi de kilometri, in aceasta capitala cu o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, unde circulatia este infernala si in afara unei asemenea calamitati, scrie MEDIAFAX.

Intregul orasul ramane paralizat si numeroase birouri goale, fara niciun angajat.

"Sper ca nu vor exista victime", a declarat presedintele Yudhoyono, inainte de a merge sa-si usuce picioarele.

Miercuri seara, bilantul indundatiilor a fost de doi morti, printre care un copil care a fost luat de ape si zeci de mii de persoane ramase fara adapost. Joi, serviciile de securitate erau incapabile sa furnizeze un numar complet.

Nivelul de alerta este la cota maxima, iar situatia "s-ar putea agrava", a avertizat purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de gestiune a catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho. "Jakarta este asediata de ape" a sustinut el intr-un interviu acordat AFP.

Nu a trecut mult pana ca indonezienii sa-si puna in valoare binecunoscutul lor umor. Intersectiile au fost transformate in lacuri, se amuza facand fotografii in apele pana la nivelul taliei, in timp ce barci pneumatice circula strazile semaforizate.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Jakarta cunoaste in fiecare an indundatii in perioada sezonului ploios (noiembrie - aprilie), insa cele de anul acesta au reprezentat un record.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.