Aleksei Dobicin, liderul organizatiei de tineret „Proriv“ (Ruptura) din Republica Autonoma Crimeea (Ucraina) a declarat intr-un interviu acordat agentiei Regnum ca evenimentele din Kosovo sunt pe cale sa se repete si in Crimeea.

"Dupa cum am spus-o si inainte, la ora actuala, scenariul kosovar se joaca aproape la indigo si in Crimeea si cred ca, in viitorul apropiat, el va fi realizat. Totul este gata pentru aceasta: muftiul Crimeii a declarat ca ii este cunoscut ca in Crimeea exista deja in jur de 30 de grupe de wahhabiti (una dintre ramurile fundamentaliste islamice - n. n.) formate din populatia tatarasca.

Ei au deja o cantitate destula de arme. In urma cu trei ani, ei au facut exercitii de actiuni de lupta in conditii urbane. In muntii Crimeii se descopera noi si noi ascunzatori de arme. Ei au si poligoane proprii de tragere, iar prin muntele Ai-Petri (cel mai inalt din peninsula - n.n.) trec caravane cu droguri si arme. Randurile acestor organizatii teroriste sunt completate preponderent de tinerii care inainte au fost apolitici, dar in ultimii 4-5 ani au fost supusi unei prelucrari propagandistice serioase care astazi isi aduce roadele. Tatarii tineri din Crimeea declara direct ca aceasta este pamantul lor si ca intentioneaza sa scoata din peninsula pe toti ceilalti. Reprezentantii generatiilor mai in varsta recunosc in discutii particulare ca nu impartasesc asemenea idei, dar nu pot sa se impotriveasca acestui curent din teama pentru securitatea lor. Cred, insa, ca, spre deosebire de Kosovo, este putin posibil ca separatistii tatari crimeeni sa reuseasca sa treaca prin Sovietul Suprem (al Republicii Crimea - n. n.) decizia de secesiune a Crimeii, iata de ce, la inceput, va fi realizata varianta de forta, iar ulterior Sovietul Suprem va fi folosit pentru legiferarea faptului de separare de Ucraina. Dupa care Occidentul va introduce in Crimeea un contingent de mentinere a pacii, iar Kievul va trebui, pur si simplu, sa se impace cu aceasta stare de lucruri. Comunitatea internationala ii va declara pe tatari drept poporul subjugat si asuprit, la fel cum s-a procedat cu albanezii din Kosovo. Factorul crimeean poate fi folosit de Occident si ca instrument de presiune asupra Kievului in cazul ca Occidentul va simti ca pierde definitiv controlul asupra Ucrainei.

Unul dintre factorii de retinere pentru separatistii tatari din peninsula este prezenta in Crimeea a Flotei Ruse din Marea Neagra. Insa nu este un argument prea serios. Am discutat cu comandamentul Flotei din Marea Neagra, care m-a instiintat ca, in cazul agravarii situatiei, militarii flotei ar putea sa apere doar acele teritorii unde se afla bazele flotei, dar deplasarile spre alte puncte din Crimeea sunt imposibile. De aceea, noi nu speram decat in implicarea activa a Rusiei in situatie", a spus Dobicin. (Agentia "Rusia la zi")


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.