Rusia nu are un "sistem autoritar", a declarat joi presedintele Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa la Moscova.

"Nu pot sa calific ca autoritar sistemul nostru, nu pot sa fiu de acord cu acest lucru. Cea mai buna dovada este decizia mea de a pleca din functie dupa doua mandate. Daca as fi considerat ca merita sa aleg calea autoritarismului, as fi schimbat Constitutia. Era usor de facut", a adaugat el.

Putin a parasit postul de presedinte in 2008, dupa doua mandate de patru ani. El i-a cedat locul, la vremea respectiva, lui Dmitri Medvedev, al carui premier a devenit, dupa care s-a intors la Kremlin in mai.

"Am optat atunci sa trec in plan secund, pentru a-mi arata respectul fata de legi", a subliniat Putin.

In ultimul an, Putin s-a confruntat cu o miscare de contestare fara precedent, opozitia reprosandu-i ca a limitat in mod considerabil libertatile publice.

"Daca cineva considera ca democratia si respectarea legilor sunt doua lucruri diferite, se insala. La noi exista sentimentul ca democratia inseamna troitkism, anarhie... Dar nu este cazul", a continuat presedintele rus.

Presedintele rus a apreciat drept "potrivita" hotararea adoptata cu o zi inainte de catre Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) privind interzicerea adoptiilor de copii rusi de catre americani.

"Este un raspuns dat pe baza emotiei, dar cred ca este potrivit", a declarat el.

Duma de Stat a adoptat miercuri, in a doua lectura, un proiect de lege privind interzicerea adoptiei copiilor rusi de catre cetateni americani ca raspuns la "legea Magnitki", adoptata de catre Congresul american.

"Legea Magnitki" interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite si prevede confiscarea activelor unor oficiali rusi implicati in cazul decesului in timpul detentiei a juristului rus Serghei Magnitki, cu scopul de a preveni viitoare incalcari ale drepturilor omului. Vladimir Putin a condamnat din nou "legea Magnitki", pe care o considera "un act neprietenos" din partea Statelor Unite, si a criticat "numeroasele probleme" privind drepturile omului din Statele Unite.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Americanii "pazesc oameni in inchisoare de cativa ani fara a le prezenta un act de acuzare. Este de neconceput. Ii incatuseaza ca in Evul Mediu... Si au legalizat utilizarea torturii... Imaginati-va daca am fi facut asa ceva la noi... Cat timp a trecut de cand s-a promis inchiderea (centrului militar de detentie de la) Guantanamo?", s-a intrebat el, scrie MEDIAFAX.

Vladimir Putin s-a declarat multumit de situatia economica a tarii, anuntand ca "rezultatele sunt bune, in special in comparatie cu recesiunea din zona euro si incetinirea economica din Statele Unite. Situatia este mult mai favorabila la noi", spune el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.