Guvernul israelian a dat unda verde fazei initiale a proiectului care prevede crearea unei colonii cu 6.000 de locuinte intr-un important sector din Cisiordania ocupata.

"Colonistii si Guvernul israelian ar trebui sa stie ca vor fi trasi la raspundere", a reactionat intr-o declaratie pentru AFP, purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeina, amintind de statutul de stat observator nemembru al ONU obtinut de Palestina, care deschide noi posibilitati de recurs in fata instantelor judiciare internationale.

"Dupa multi ani, suntem bucurosi sa putem anunta ca Guvernul israelian a decis sa creeze un oras in Gush Etzion", a afirmat pentru AFP David Perel, seful consiliului regional al acestui mare bloc de colonii, situat la vest de orasul palestinian Bethleem.

Potrivit lui, Guvernul a adoptat planificarea proiectului de construire a 523 de locuinte in sectorul Gevaot, prezentat in 2000 de catre Consiliul regional al Gush Etzion, ramas pana in prezent litera moarta. "Este un progres enorm", a apreciat el.

Proiectul prevede construirea a 6.000 de locuinte. Hagit Ofran, o purtatoare de cuvant a organizatiei non-guvernamentale israeliene anticolonizare Pacea Acum, a confirmat acest acord.

"Ministerul Apararii a dat unda verde fazei initiale a proiectului de ridicare a 523 de locuinte in sectorul Gevaot", a declarat ea pentru AFP.

Faza demarata de Ministerul Apararii permite publicului sa emita eventuale obiectii asupra acestui proiect care isi propune sa creeze o continuitate teritoriala israeliana intre Gush Etzion si cartierele de colonizare din sudul Ierusalimului, a subliniat Ofran.

"Pentru moment, la fata locului nu exista decat cateva rulote si un yeshiva (institut talmudic), si mai este de asteptat pana cand lucrarile sa poata demara efectiv la Gevaot", a precizat Ofran.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii nu a confirmat sau dezmintit aceste informatii.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Autoritatile din Israel, in plina campanie electorala, au anuntat in ultimele zile proiecte de constructire a mii de locuinte in cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est, precum si in Cisiordania ocupata, provocand reactii de condamnare din partea comunitatii internationale, scrie MEDIAFAX.

"Frontierele statului palestinian au fost stabilite pe ansamblul teritoriilor ocupate incepand cu anul 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, iar toate coloniile din statul palestinian sunt ilegale", a subliniat Abu Rudeina, facand referire la rezolutia asupra statutului Palestinei, votata de Adunarea generala a ONU la 29 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.