Presedintele american Barack Obama a promis duminica sa faca tot ceea ce ii sta in putere pentru a impiedica tragedii ca "violentele de nedescris" soldate cu 26 de morti la Newtown.

In cadrul unei ceremonii ecumenice organizate in memoria celor 20 de copii ucisi vineri in scoala in care invatau, Obama a indemnat ca "tara sa devina demna" de memoria lor, dupa ce le-a spus rudelor si familiilor victimelor ca le transmite "dragostea si rugaciunile" Statelor Unite.

In acest discurs, sustinut intr-o sala a liceului din Newtown, pe a carui scena au vorbit, anterior, reprezentanti ai unor mari religii monoteiste, Obama si-a indemnat compatriotii, pe un ton emotionat dar ferm, sa se intrebe daca "fac suficient pentru a isi proteja copiii".

"Am reflectat la acest lucru in ultimele zile, iar daca suntem onesti cu noi raspunsul este nu", a adaugat presedintele, notand ca efectueaza, la Newtown, a patra vizita la scena unui atac armat de cand a preluat puterea, in urma cu aproape patru ani.

"Nu mai putem sa toleram acest lucru. Aceste tragedii trebuie sa inceteze. Iar pentru a le pune capat sunt necesare schimbari"
, a declarat Obama. "Putem face mai mult de atat. Daca exista doar o masura pe care o putem adopta pentru a salva un copil, un parinte (...), atunci avem obligatia sa incercam", a subliniat el.

"In saptamanile viitoare, voi profita de toate puterile pe care mi le ofera functia pentru a discuta cu concetateni, forte de ordine, profesionisti in psihiatrie, inclusiv parinti si profesori, pentru a actiona in vederea evitarii altor tragedii ca aceasta", a promis presedintele, fara sa ofere detalii suplimentare, scrie MEDIAFAX.

"Ce alta optiune avem? Nu putem accepta ca asemenea evenimente sa devina rutina. Suntem pregatiti sa spunem ca suntem neputinciosi in fata unor asemenea carnagii? Ca situatia politica este prea dificila", s-a mai intrebat presedintele.

El se referea astfel la dezbaterea asupra controlului circulatiei armelor in Statele Unite, la care un numar de alesi au renuntat, din cauza unor riscuri electorale induse intr-o tara in care dreptul de a se inarma este inscris in Constitutie si aparat dur de catre grupuri de presiune.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

"Suntem, oare, pregatiti sa spunem ca o asemenea violenta care se abate asupra copiilor nostri de atat timp este, intr-un fel sau altul, pretul libertatii", a intrebat Obama, indemnat incepand de vineri sa actioneze in favoarea controlului armelor, fie de catre lideri politici ca primarul New York-ului Michael Bloomberg, fie de catre editorialisti de stanga sau moderati.

Acestia din urma au notat ca Obama, inainte sa obtina al doilea mandat de patru ani la Casa Alba, la 6 noiembrie, a dat dovada de o mare timiditate in privinta problemei armelor, in pofida promisiunii ca va actiona impreuna cu Congresul in vederea unor masuri "de bun simt".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.