Phenianul a mobilizat masele luni pentru a aduce un omagiu fostului lider Kim Jong-il, decedat la 17 decembrie 2011.

Adunate in fata Mausoleului Kumsusan din capitala, unde sunt depuse corpurile imbalsamate ale lui Kim Jong-il si Kim Il-sung, fondatorul, in 1948, al Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), sute de mii de persoane au participat la un moment de reculegere.

Pe un frig muscator, civili si militari au ascultat cu religiozitate un discurs care exalteaza figura eroica a lui Kim Jong-il, sub privirea fiului sau mai mic, Kim Jong-un, noul lor conducator, cu o mina grava, purtand un palton gros, inchis la culoare.

Sub un steag coborat pe jumatate in berna, doua portrete ale lui Kim Il-sung si Kim Jong-il ocupau fatada mausoleului.

"Poporul nostru si armata plang in aceasta luna surasul radios al dragului nostru parinte", a comentat o prezentatoare pentru televiziunea de stat, care transmitea in direct ceremonia. "Te plangem si plangem cu durere zilele petrecute in prezenta ta", a continuat ea.

Kim Jong-il a condus Coreea de Nord incepand din 1994 si pana cand a murit in urma unei crize cardiace, la varsta de 69 de ani. Moartea sa a fost pastrata secreta timp de doua zile, scrie MEDIAFAX.

Acest barbat tern, cu par rar si purtand ochelari a condus cu o mana de fier tara, la fel ca tatal sau, Kim Il-sung.

Vizitand asiduu zone rurale, uzine si cazarmi pentru a isi "oferi sfatul", potrivit terminologiei utilizate de propaganda, Kim Jong-il vorbea putin, el sustinand o singura alocutiune, in cursul unui eveniment de mase.

Kim Jong-un a vizitat luni Mausoleul Kumsusan impreuna cu sotia sa, Ri Sol-ju, flancat de demnitari din cadrul Guvernului, partidului unic si armatei. Kim Jong-un, un tanar in varsta de aproximativ 30 de ani, s-a inclinat in fata statuilor impunatoare ale tatalui si bunicului sai.

Inaintea oficialilor, imbracati in haine de culoare inchisa, militari au depus o jerba de flori prinsa cu o panglica pe care se putea citi "Marii tovarasi Kim Jong-il si Kim Il-sung raman intotdeauna alaturi de noi".

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.