Parteneri europeni ai lui Mario Monti, atat de dreapta, cat si de stanga, care doresc ca Italia sa continue reformele, l-au incurajat cu jumatate de gura pe liderul italian sa se lanseze in cursa electorala.

Cu cateva ore inaintea unui summit al sefilor de stat si de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeana (CE), dupa care a fost invitatul-surpriza al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte.

Cu toate ca si-au exprimat sustinerea fata de "profesor", lideri PPE s-au abtinut sa il indemne in mod deschis sa candideze in urmatoarele alegeri, pentru a nu lasa impresia ca s-ar amesteca in afacerile interne italiene, scrie MEDIAFAX.

Monti, care nu face parte din vreun partid si se afla la conducerea unui Guvern de tehnocrati, a fost invitat in ultimul moment la aceasta reuniune, la care participau atat cancelarul german Angela Merkel, cat si predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, in calitate de lider al partidului Poporul Libertatii (PdL).

Il Cavaliere a produs senzatie in Italia anuntand sambata ca intentioneaza sa candideze, pentru a sasea oara, intr-o campanie, la postul de sef de Guvern. Insa, la Bruxelles, el si-a confirmat intentia de a reveni asupra acestui anunt, apreciind ca are "atat de multe alte lucruri de facut in afara politicii".

"Daca cineva ca Monti este disponibil, daca ii poate reuni pe modratii italieni, voi fi multumit sa nu candidez, la varsta mea venerabila", le-a spus unor jurnalisti Berlusconi, in varsta de 76 de ani, la iesirea de la reuniune. "Voi candida doar daca va fi necesar", a subliniat el, adaugand ca are "atat de multe lucruri de facut in afara politicii".

In cursul reuniunii, "propunerea a fost primita in mod pozitiv de catre sefii de stat si de Guvern", a declarat pentru AFP eurodeputatul german Elmar Brok. Desi a pastrat tacerea asupra intentiilor sale, Mario Monti subliniat ca se simte "membru al familiei", a declarat alt participant.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.