Violul si alte forme de violenta sexuala sunt folosite de multa vreme ca arme de razboi, pentru a distruge nu doar persoane, ci intregi comunitati umane, iar ceea ce se intampla in Siria nu este o exceptie.

Incercarile de documentare si raportare a cazurilor pot servi ca probe in viitoarele procese de crime de razboi, insa dovezile se pierd in fiecare zi. Peste 20% dintre femeile din rapoarte sunt ucise imediat dupa viol sau la scurt timp dupa ce fapta a fost comisa.

Cea mai relevanta cauza a acestui fenomen tragic este cultura siriana islamica, ce pretuieste aproape mai mult decat orice "onoarea". Conceptul de "puritate" inrautateste fenomenul.

International Rescue Committee relateaza numeroase astfel de cazuri, unde rusinea ii impinge pe oameni la casatorii fortate sau divorturi, precum si cazuri dintre cele mai grave, unde fetele violate fie sunt ucise de parinti, fie se sinucid, deoarece cultural sunt considerate "dezonorate pe viata". Unul dintre aceste cazuri este acela al unei adolescente din Latakia care s-a aruncat de la balcon dupa ce a fost violata, potrivit cnn.com.

Desi actele de violenta sexuala sunt comise de ambele parti, este constatata o incidenta mult mai mare din partea soldatilor armatei guvernamentale.

Comunitatea internationala spera ca aceste rapoarte ale violentelor din Siria sa influenteze decizia Rusiei de a se alatura Consiliului de Securitate al ONU in trimiterea in fata Curtii Penale Internationale a faptelor criminale ale guvernului sirian al lui Assad.

Comunitatea internationala poate oferi asistenta umanitara medicala sau psiho-sociala supravietuitorilor si poate sustine organizatiile neguvernamentale care activeaza in mijlocul razboiului civil. Organizatiile siriene pentru apararea drepturilor femeilor desfasoara deja activitati de ajutorare a copiilor supravietuitorilor sau victimelor violentei sexuale, scrie MEDIAFAX.

Harta cu locurile in care violurile sunt cel mai des raportate.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.