Politia slovena a utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa luni seara o manifestatie la Maribor, al doilea cel mai important oras sloven, un protest desfasurat anterior in liniste in cadrul caruia mii de persoane au cerut demisia primarului Franc Kangler.

Aproximativ 10.000 de persoane au participat la manifestatie, potrivit presei locale. Politia a anuntat aproximativ 8.000 de participnati.

Aproximativ 60 de persoane au fost retinute, a anuntat politia.

Situatia a degenerat catre ora locala 17.30 (18.30, ora Romaniei), "cand manifestanti au inceput sa arunce cu pietre, sticle si dispozitive pirotehnice impotriva sediului primariei", a declarat pentru AFP Bartolo Lampret, un purtator de cuvant al politiei, potrivit MEDIAFAX.

Agentia de presa slovena STA a anuntat noua raniti, patru politisti si cinci manifestanti.

Grupul "Franc Kangler trebuie sa demisioneze din functia de primar al Mariborului", care a indemnat la organizarea manifestatiei luni seara, a strans deja peste 30.000 de sustinatori pe reteaua de socializare Facebook. Grupul a fost creat in octombrie, dupa ce municipalitatea a montat radare fixe in centrul orasului si au inceput sa fie aplicate mii de amenzi.

In noiembrie, Comisia nationala pentru lupta impotriva coruptiei l-a acuzat pe Franc Kangler (centru-dreapta), primar al Mariborului din 2006, de coruptie si abuz de putere. Publicarea acestui raport a consolidat miscarea de protest.

La 26 noiembrie, o manifestatie a adunat deja 10.000 de persoane, iar incidente au izbucnit intre un grup de manifestanti si fortele de ordine. Politia a retinut atunci 27 de persoane, iar sapte politisti au fost raniti.

La Ljubljana, aproximativ 4.000 de persoane au manifestat, fara incidente, impotriva politicii de austeritate a Guvernului conservator condus de Janez Jansa. La 17 noiembrie, sindicatele au mobilizat aproximativ 30.000 de persoane impotriva Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.