Hillary Clinton a inceput luni a 38-a vizita in Europa de cand detine functia de sefa a diplomatiei americane, un turneu centrat asupra reuniunii ministrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles.

Clinton, care urmeaza sa paraseasca in ianuarie sefia Departamentului de Stat, a insistat joi seara asupra "importantei pe care (Statele Unite) o acorda acestor relatii" cu batranul continent.

Ea i-a indemnat pe liderii europeni sa se inteleaga in vederea solutionarii crizei euro, subliniind ca sanatatea economiei mondiale depinde de ei.

Clinton a raspuns totodata unor critici care considera ca Statele Unite conduse de catre Barack Obama se indeparteaza de Europa si Orientul Mijlociu si se apropie de regiunea Asia-Pacific. "Nu ne intoarcem dinspre Europa spre Asia. Din contra, vrem ca Europa sa se angajeze mai mult, alaturi de noi, in Asia", a spus Clinton.

In cadrul cestui nou turneu de cinci zile in Europa, Clinton va efectua vizite in Cehia luni, la NATO marti si miercuri, la Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) la Dublin, iar vineri la Belfast.

La Praga, Clinton urmeaza sa ii intalneasca pe liderii singurei tari din Uniunea Europeana (UE) care a votat impotriva acordarii Palestinei statutului de stat observator la ONU.

La Bruxelles, ministrii de Externe din statele NATO isi vor exprima solidaritatea fata de Turcia, unde Alianta Nord-Atlantica se pregateste sa instaleze rachete de tip Patriot, la frontiera cu Siria. Aliatii urmeaza sa raspunda in mod pozitiv, fara vreo surpriza, unei solicitari de protectie fata de atacuri aeriene, cerere pe care Ankara le-a adresat-o la 21 noiembrie, potrivit unor surse diplomatice, scrie MEDIAFAX.

Ministrii urmeaza sa discute despre evolutia conflictului sirian, dupa ce Clinton a anuntat ca Statele Unite intentioneaza sa ii sprijine mai mult pe rebeli. Dupa o reuniune OSCE la Dublin, joi, secretarul de Stat este asteptat pentru cateva ore la Belfast, unde va "repeta angajamentul Americii fata de o Iralanda de Nord prospera si pasnica", potrivit Departamentului de Stat.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.