Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra de cinci luni, sufera de o afectiune pulmonara care risca sa se agraveze, a declarat miercuri ambasadoarea Ecuadorului in Marea Britanie.

"El sufera de o afectiune cronica la plamani care se poate agrava in orice moment", a afirmat Alba inaintea unei reuniuni a corpului diplomatic cu presedintele Rafael Correa.

"Statul ecuadorian acopera costurile medicale" si ii "asigura vizite medicale zilnice", a precizat ambasadoarea, amintind ca militantul traieste intr-un "spatiu restrans".

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al WikiLeaks la Londra, Kristinn Hrafnsson, a refuzat sa comenteze anuntul de la Quito privind sanatatea fondatorului site-ului.

Assange s-a refugiat de 162 de zile la ambasada Ecuadorului, situata intr-un apartament londonez, pentru a scapa de extradarea in Suedia unde ar fi trebuit judecat intr-un caz de viol si agresiune sexuala.

Ecuadorul i-a acordat azil politic, dar Londra vrea sa puna in aplicare mandatul de arestare suedez. Tratativele dintre cele doua tari nu au condus la nicio solutie pentru moment, scrie MEDIAFAX.

Australianul in varsta de 41 de ani afirma ca daca va fi trimis in Suedia, risca sa fie extradat catre Statele Unite, nemultumite de publicarea de catre WikiLeaks a unor documente americane secrete, unde risca pedeapsa cu moartea. La sfarsitul lui octombrie, Ecuadorul a aratat deja ca Assange risca o deteriorare a starii de sanatate, reprosandu-i Londrei ca nu ii permite sa iasa liber din ambasada pentru a fi spitalizat.

Ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe, Marco Albuja, a afirmat ca acesta a "slabit mult" si ca Quito este "foarte ingrijorat pentru sanatatea lui".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.