Intrarea in vigoare a armistitiului in Fasia Gaza a fost salutata miercuri la Washington, Paris, Bruxelles si de catre ONU, care si-au exprimat dorinta ca incetarea focului sa fie un preambul al unei solutii "mai durabile".

Presedintele american Barack Obama le-a multumit miercuri omologului sau egiptean Mohamed Morsi si premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru incheierea acestui armistitiu.

Presedintele american a subliniat "importanta unei actiuni in vederea unei solutii mai durabile la situatia din Fasia Gaza", intr-o conversatie la telefon cu presedintele egiptean - care provine din miscarea islamista Fratii Musulmani, apropiata miscarii islamiste palestiniene Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat acordul de incetare a focului incheiat dupa o saptamana de confruntari armate intre Israel si Hamas. "Mai multe detalii trebuie sa fie solutionate, in continuare, in vederea unui armistitiu durabil", a subliniat el.

Miercuri seara Consiliul de Securitate al ONU a indemnat Israelul si Hamasul sa "actioneze cu seriozitate" in vederea mentinerii incetarii focului. "Membrii Consiliului indeamna toate partile sa respecte acordul si sa actioneze cu seriozitate in vederea aplicarii tuturor dispozitiilor cu bunacredinta", se arata in declaratia celor 15 membri ai Consiliului, primul text emis oficial de la inceputul conflictului, scrie MEDIAFAX.

Intr-un comunicat comun, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy au "salutat calduros armistitiul", adaugand ca "acum este crucial sa se asigure respectarea acestuia si sa nu mai existe violente".

Evenimentele din ultimele zile "subliniaza necesitatea urgenta a avansarii catre o solutie cu doua state, care sa permita (israelienilor si palestinienilor) sa traiasca alaturi in pace si securitate", au subliniat liderii europeni.

Presedintele francez François Hollande a salutat, de asemenea, intrarea in vigoare a armistitiului si a "felicitat autoritatile egiptene pentru rolul lor activ" in negocierea armistitiului.

El a indemnat toate partile sa "dea dovada de responsabilitate pentru ca incetarea focului sa fie durabila", in timp ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a solicitat o "relansare a negocierilor in vederea unei solutii globale care sa conduca la doua state care traiesc alaturi in securitate si pace".

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.