Ministrul tunisian de Externe Rafik Abdessalem a indemnat sambata comunitatea internationala sa "opreasca agresiunea israeliana flagranta" impotriva Fasiei Gaza.

Abdessalem, membru al partidului islamist Ennahda, aflat la putere in Tunisia, este al doilea oficial arab de rang inalt care viziteaza Fasia Gaza, dupa vizita premierului egiptean Hisham Qandil, a carui tara este condusa de catre miscarea islamista Fratii Musulmani.

"Mesajul nostru adresat comunitatii internationale este ca agresiunea israeliana flagranta impotriva poporului nostru in Fisia Gaza trebuie sa inceteze", a declarat seful diplomatiei tunisiene, pe locul unde s-a aflat sediul Guvernului Hamas, distrus sambata dimineata de bomardamente israeliene.

"Aceasta agresiune nu este nici acceptabila si nici legala, indiferent despre ce norme este vorba", a adaugat el, indemnand Liga Araba, care urma sa de reuneasca sambata de urgenta la Cairo, sa actioneze.

Rachetele lansate de catre militanti islamisti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fasiei Gaza au fost "factorul declansator" al conflictului care s-a soldat cu 42 de morti de la inceputul operatiunii militare israeliene "Pilon de Aparare", a declarat Casa Alba sambata.

"Noi credem ca tirurile cu rachete provenind din Fasia Gaza au fost factorul declansator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala, la bordul Air Force One. "Noi apreciem ca israelienii au dreptul sa se apere si ca vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.

Secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi a indemnat tarile arabe sambata, la Cairo, sa isi revizuiasca pozitia cu privire la procesul de pace cu Israelul, in deschiderea unei reuniuni de urgenta pe tema situatiei din Fasia Gaza a ministrilor arabi de Externe, scrie MEDIAFAX.

Este necesar ca arabii "sa revizuiasca toate initiativele arabe din trecut asupra procesului de pace si pozitia lor asupra procesului in ansamblul sau", a declarat Nabil al-Arabi,
recomandand crearea unui Comitet ministerial care sa examineze aceasta problema.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Ministrul egiptean de Externe a pledat, dupa interventia lui al-Arabi, pentru "revizuirea strategiei arabe de pace".

"Au existat propuneri si au fost depuse eforturi, fara sa se ajunga la pace", a declarat ministrul egiptean, adaugand ca in viitor nu va mai exista loc pentru negocieri asupra crearii unui stat palestinian, atat timp cat colonizarea israeliana nu va inceta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.