Tema expulzarilor in masa de etnici germani, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si imediat dupa razboi, a revenit in actualitate in Germania, la 60 de ani dupa sfarsitul conflictului. La 3 decembrie, la Bonn va fi deschisa o expozitie pe aceasta tema, iar noul cancelar german, Angela Merkel, a readus in discutie acest subiect, intr-un discurs rostit miercuri in Parlament. Merkel a reafirmat dorinta de a pastra in memorie, la Berlin, "nedreptatea expulzarii" din teritoriile Europei de Est a populatiilor germanofone dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Ma voi implica foarte mult in deplasarile mele" pentru reusita acestui deziderat, a asigurat Cancelarul, inaintea unei vizite delicate pe care urmeaza sa o efectueze la Varsovia, informeaza Mediafax. "Acest guvern, la fel ca guvernele precedente, va continua sa-si aduca contributia la perpetuarea mostenirii culturale a "populatiilor Vertriebene".

Dorim, in spiritul reconcilierii, sa existe un semn concret si la Berlin, care sa aminteasca de nedreptatea expulzarii acestor populatii", a declarat cancelarul cu ocazia primului discurs pe teme de politica generala sustinut in fata Bundestagului. Intr-o alocutiune rostita in fata deputatilor CDU-CSU membri ai asociatiilor germanilor expulzati, Angela Merkel isi lua angajamentul, la 17 noiembrie, de a construi un centru de documentare la Berlin.

Incepand din 1944, in conditiile inaintarii armatei sovietice, 12 milioane de etnici germani au fost fortati sa-si paraseasca orasele si satele, mai ales cei din Prusia Orientala, Silezia, Ungaria, Romania sau din "Tara Sudetilor", regiune a Cehiei limitrofa actualei granite cu Germania. Cei expulzati s-au refugiat pe actualul teritoriu german.

De asemenea, circa un milion de germani au fost deportati in URSS. Expulzarile si deportarile s-au soldat cu 1,4 milioane de morti.Noul cancelar german a informat Parlamentul si in legatura cu politica sa externa, care difera de cea a lui Schroeder si are in vedere relansarea relatiilor cu SUA si Marea Britanie, precum si spijinirea vecinilor central-europeni. Dupa vizite-fulger la Paris, Londra si Bruxelles, Angela Merkel se va intalni, la 11 ianuarie, cu George W. Bush, la Washington.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.