Uniunea Europeana a acordat Ucrainei statutul de economie de piata - considerat un pas important in strangerea legaturilor comerciale.

Anuntul a fost facut la prima reuniune la nivel inalt Uniunea Europeana-Ucraina, organizata la Kiev dupa Revolutia Portocalie care l-a adus la putere, acum un an, pe presedintele pro-occidental al Ucrainei, Victor Iuscenko. Delegatia Uniunii Europene este condusa de seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul britanic Tony Blair, a carui tara detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, si coordonatorul de probleme de politica externa al UE, Javier Solana.

Primul ministru Tony Blair a declarat ca in ciuda unor probleme, reformele Ucrainei au mers in directia corecta. La randul sau, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a spus ca acordarea statutului de economie de piata este un semnal pozitiv din partea liderilor europeni si si-a exprimat speranta ca relatiile economice cu tarile membre se vor imbunatati.
Dl Iuscenko a declarat: ""Inainte de toate, vreau sa spun ca telul nostru strategic este integrarea in Uniunea Europeana si vom face tot ce putem pentru a ne asigura ca Uniunea si cetatenii ei vor privi aderarea Ucrainei nu ca pe o problema ci ca pe un avantaj".

Se asteapta ca in cadrul reuniunii la nivel inalt de la Kiev sa se discute si chestiuni legate de energie, avand in vedere ca un sfert din cantitatea de gaz consumata in Europa vine din Rusia, prin Ucraina.
Un alt subiect posibil este cel al acordarii vizelor pentru cetatenii ucraineni care calatoresc in Uniunea Europeana. Reuniunea are loc la o zi dupa ce o misiune a Uniunii Europene a inceput o actiune de monitorizare a granitelor Ucrainei cu Republica Moldova.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.