Doctorii francezi au reusit sa realizeze in premiera mondiala un transplant facial, depasind astfel limite medicale, dar si etice, riscante. Pacienta a fost o femeie in varsta de 38 de ani, care a fost practic desfigurata dupa ce un caine i-a muscat nasul, buzele si barbia.

Operatia, interzisa in anumite state, a fost realizata la sfarsitul saptamanii trecute intr-un spital din localitatea franceza Amiens. Procedura a constat in transplantul unui "triunghi" de piele de la o fata avand aceleasi trasaturi, dar au fost preluate de asemenea vase de sange si tesut adipos. Medicii s-au aratat multumiti de faptul ca nu au aparut probleme in primele 48 de ore de la realizarea operatiei, cand riscul ca organismul pacientei sa respinga noile tesuturi este maxim.

Desi au existat si pana acum posibilitati tehnice pentru realizarea unei interventii de acest gen, ea nu a fost permisa deoarece au existat rezerve legate de siguranta ei. Astfel, s-a aratat ca este posibil ca transplantul sa fie respins de catre organism si ca pacientii ar putea fi obligati sa ia medicamente tot restul vietii - medicamente care maresc insa riscul aparitiei cancerului.

Unii sustin ca operatia - desi extrem de lunga - nu ar fi mult mai complicata decat alte transplanturi, cu toate acestea, se stie ca musculatura din jurul gurii este extrem de complexa. Se pare, de asemenea, ca de acum inainte femeia nu va avea o mimica foarte expresiva. Nu in ultimul rand, au fost invocate si obiectii de ordin etic, aratandu-se ca nu este moral ca cineva sa isi schimbe infatisarea, "purtand" fata unei alte persoane.

Specialistii au explicat ca cei care vor fi supusi unei astfel de interventii nu vor avea aceeasi infatisare cu donatorii, deoarece expresia fetei este influentata de structura osoasa si de stratul adipos. Cu toate acestea, simularile realizate pe computer au aratat ca, in final, chipul pacientului va fi un fel de combinatie intre trasaturile donatorului si ale celui care a beneficiat de transplant.

Celebru

Echipa de medici francezi a fost condusa de catre doctorul Jean-Michel Dubernard, cel care a realizat si primul transplant de mana in 1998. El a primit permisiunea de a realiza operatia doar asupra "triunghiului" din regiunea nasului si a gurii. Identitatea donatorului, decedat de curand, dar si a pacientei, nu au fost dezvaluite, dar se crede ca acordul pentru efectuarea operatiei a fost obtinut de la rude intr-o maniera similara celei utilizate atunci cand se efectueaza transplanturi de inima sau de ficat.

Potrivit surselor neoficiale citate de publicatia electronica news.scotsman.com, femeia s-ar afla la terapie intensiva. Se pare ca ea ar fi fost atacata de catre caine in ianuarie, iar de atunci a participat la sedinte de pregatire psihologica menite sa o pregateasca pentru delicata operatie. Oameni de stiinta chinezi au realizat pana acum interventii chirurgicale de acest gen asupra urechilor si scalpului, dar expertii sustin ca transplanturile de nas si gura ar fi mult mai dificile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.