Barack Obama a fost reales marti presedinte al Statelor Unite, depasind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l invinge pe rivalul sau republican Mitt Romney.

Este pentru a doua oara, dupa Bill Clinton in anii '90, cand un democrat obtine al doilea mandat la Casa Alba dupa la al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele american democrat Barack Obama, reales marti, a castigat scrutinul in statele-cheie Virginia, Colorado si Nevada, invingandu-l pe rivalul sau republican Mitt Romney, potrivit televiziunilor americane.

Obama a obtinut 13 mari electori in Virginia, unde a castigat si in 2008, noua mari electori in Colorado si sase in Nevada, state in care a castigat, de asemenea, in urma cu patru ani. Cu aceste trei state hotaratoare, Obama are asigurati 303 mari electori, respectiv cu 33 mai multi decat limita de 270 de care avea nevoie pentru a ramane la Casa Alba, scrie MEDIAFAX. Mai raman de aflat rezultatele in Florida (29 de mari electori) si in Alaska (3 mari electori).

Romney a obtinut pana in prezent 203 mari electori, castigand in North Carolina, unul dintre statele disputate. Potrivit presei americane, Obama a castigat pana in prezent in 25 de state plus District of Columbia, din totalul de 48.

Presedintele democrat Barack Obama a declarat marti seara ca pentru Statele Unite "ce este mai bun urmeaza sa vina".

El l-a felicitat pe Mitt Romney pentru campanie si si-a exprimat intentia de a colabora cu acesta pentru "ca tara sa progreseze".

Romney si-a recunoscut, marti seara, infrangerea, afirmand ca l-a sunat pe presedintele Barack Obama pentru "a-l felicita pentru victorie".

"Am dat totul pentru aceasta campanie", a declarat el la Boston (nord-est), in fata a mii de sustinatori, carora le-a multumit. El i-a adresat multumiri si coechipierului sau, Paul Ryan. El a asigurat ca faptul ca l-a ales pe congresmenul de Wisconsin pentru a-i fi coechipier a fost "cea mai buna alegere" pe care a facut-o. Cu un mic zambet pe buze si tonul plin de demnitate, fostul guvernator de Massachusetts a declarat ca se roaga "pentru reusita presedintelui" in aceste "vremuri de mare restriste pentru America".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Uniunea Europeana l-a felicitat pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Alba, exprimandu-si dorinta ca UE si Statele Unite "sa isi consolideze relatiile bilaterale" si sa "infrunte impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate si economie". "Suntem pregatiti, de asemenea, sa continuam cooperarea intensa pe teme de politica externa si pentru promovarea valorilor noastre comune", au adaugat ei.

Van Rompuy si Barroso au afirmat ca "spera sa se intalneasca rapid cu presedintele Obama pentru a confirma prioritatile si a oferi un nou avant actiunii comune".

Citeste si Donald Trump promite dezvaluiri soc despre Obama


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.