Justitia greaca a achitat joi seara un jurnalist acuzat de incalcarea regimului datelor personale, dupa ce acesta a publicat o lista cu numele unor persoane suspectate ca detin conturi in Elvetia, care se afla in centrul unei polemici in Grecia.

Potrvit MEDIAFAX, achitarea lui Costas Vaxevanis, in varsta de 46 de ani, un jurnalist de televiziune si de investigatie la revista "Hot Doc", a fost pronuntata dupa aproape 12 ore de proces", dupa ce procurorul a cerut sa fie condamnat pentru aceasta infractiune.

Decizia a fost primita cu aplauze de persoanele prezente in sala de judecata, in timp ce Vaxevanis i-a multumit emotinat presedintelui Curtii.

El a fost inculpat duminica pentru ca a publicat, sambata, o lista de 2.059 de nume de persoane, pe baza unor date care proveneau, potrivit acestuia, de la banca elvetiana HSBC.

"A fost de datoria mea sa public lista. Chiar daca tatal meu ar fi figurat pe lista as fi publicat-o", a declarat Vaxevanis, pledandu-si nevinovatia in cursul depozitiei in fata unei Curti penale din Atena.

"In loc sa luptam impotriva fraudelor fiscale, se taie salariile judecatorilor si pensionarilor", a spus Vaxevanis, care este sustinut de numeroase ONG-uri internationale pentru drepturile omului, ca Reporteri fara Frontiere, Amnesty International sau Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor.

"Ati ridiculizat public o serie de persoane, ati livrat acesti oameni unei societati insetate de sange", a declarat anterior procurorul curtii, dupa depozitiile martorilor apararii.

"Solutia la problemele cu care se confrunta tara nu este canibalismul", a subliniat el, intr-un discurs dur impotriva jurnalistului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.