Comisia Europeana isi mentine pozitia din vara privind prezentarea urmatorului raport MCV pentru Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat, miercuri, Olivier Bailly.

"Cu privire la raportul MCV pentru Romania, ramanem la ceea ce am spus si in vara, ca va fi prezentat pana la sfarsitul anului. Nu am nicio data precisa sa o anunt, in decembrie sau noiembrie", a afirmat Bailly, in briefingul zilnic de presa al Comisiei, de la Bruxelles.

El fusese intrebat de un jurnalist roman despre afirmatia ministrului roman al Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a spus recent ca informatiile Guvernului roman sunt ca raportul MCV pentru Romania va fi prezentat in ianuarie de catre Comisia Europeana.

"E prematur sa discutam despre acest raport. Din informatiile ultime pe care le avem, raportul nu va veni decat undeva in luna ianuarie. Pana in ianuarie se pot intampla multe lucruri. Deci este prematur sa discutam despre cum va arata acest raport", a afirmat Orban luni, intr-o conferinta de presa la sediul MAEur, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Bailly a subliniat miercuri, in briefing, ca ar putea fi prezentat de catre Comisia Europeana pana la sfarsitul acestui an si un raport suplimentar MCV privind Bulgaria, in contextul votului din Parlamentul de la Sofia pentru numirea a doi judecatori ai Curtii Constitutionale a Bulgariei. In iulie Comisia Europeana anuntase ca urmatorul urmatorului raport MCV privind Bulgaria va fi prezentat in 2013.

"Ce vrem sa fie clar pentru autoritatile bulgare este ca CE poate sa prezinte un raport suplimentar inainte de acest termen daca situatia din Bulgaria merge intr-o directie gresita si cere o noua evaluare din partea Comisiei"
, a spus Bailly.

Acesta a subliniat ca in legatura cu unul dintre cei doi judecatori alesi de catre legislativul de la Sofia au fost "acuzatii serioase" privind implicarea in "trafic de influenta si coruptie". Acesta a precizat ca din partea Comisiei Europene sunt asteptari ca Bulgaria sa respecte standardele europene nu numai in numirea judecatorilor de la Curtea Constitutionala, ci si in nominalizarea viitoare a procurorului-sef. Comisia Europeana va monitoriza cu mare atentie in urmatoarea perioada evolutiile din sistemul judiciar din Bulgaria, a mai spus Bailly.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.