De ieri, Viktor Ianukovici nu mai e prim-ministru al Guvernului de la Kiev

Presedintele inca in functie al Ucrainei, Leonid Kucima, a acceptat ieri, printr-un decret, demisia inaintata de prim-ministrul Viktor Ianukovici, transmite Rompres. Viktor Ianukovici, candidatul Kremlinului la alegerile prezidentiale din Ucraina, pe care le-a pierdut in favoarea candidatului pro-european Viktor Iuscenko, si-a anuntat demisia din functia de prim-ministru la 31 decembrie. Demisia lui Ianukovici a intrat in vigoare ieri, in urma aprobarii presedintelui Leonid Kucima.

Cabinetul ucrainean urma sa aiba ieri seara o noua sedinta de Guvern, fara participarea lui Viktor Ianukovici, transmite Reuters. Dupa toate probabilitatile, ministrul de Finante Mykola Azarov are cele mai mari sanse sa preia conducerea Guvernului. Totusi, acest Executiv nu va avea viata lunga, deoarece invingatorul in alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko, asteapta validarea oficiala din partea Comisiei Electorale Centrale pentru a il putea inlocui pe Leonid Kucima in functia de presedinte al Ucrainei si pentru a schimba Guvernul.

Lupte intestine pentru putere

Iulia Timosenko, unul din principalii lideri ai coalitiei politice care l-a sprijinit pe pro-europeanul Viktor Iuscenko in cursa prezidentiala, a declarat ieri ca in urma victoriei lui Iuscenko se asteapta sa fie numita in functia de prim-ministru, transmite Rompres. Iulia Timosenko, foarte simpatizata de sustinatorii lui Viktor Iuscenko, a dezvaluit ca are un acord scris cu presedintele ales al Ucrainei, document care specifica faptul ca in cazul unei victorii la prezidentiale a lui Viktor Iuscenko, ei ii revine postul de sef al Guvernului. Intrebata daca mai exista potentiali contracandidati pentru functia de premier in interiorul coalitiei "Ucraina Noastra", Iulia Timosenko a replicat: "nu exista alternativa. Nu am nici un fel de indoiala ca Parlamentul (dominat de "Ucraina Noastra, n.red.) imi va sustine candidatura in cazul in care Iuscenko ma va propune pentru postul de prim-ministru", a incheiat Iulia Timosenko.

Totusi, in cadrul coalitiei "Ucraina Noastra" exista rivalitati politice puternice, printre rivalii lui Timosenko la functia de prim-ministru numarandu-se liderul socialist Olexander Moroz si economistul Petro Porosenko.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.