Cercetatori britanici si americani prezic un perete de apa inalt de 55 de metri care, odata intrat in apele SUA, poate matura totul in calea lui.
In timp ce comunitatea internationala se zbate sa ajute victimele valurilor tsunami de luna trecuta, oameni de stiinta americani si britanici avertizeaza ca o eruptie a unui vulcan din Insulele Canare spaniole poate sa produca un mega-tsunami, mai mare decit oricare de pina acum.
Studiul lor controversat arata ca Vulcanul Cumbre Vieja de pe Insula La Palma poate sa arunce, in cazul unei eruptii, o bucata de roca de doua ori mai mare decit dimensiunile Insulei Wight, cu o viteza de peste 350 km/h.

Conform studiului, energia degajata de vulcan ar putea fi egala cu consumul de electricitate al SUA pe o jumatate de an. Costul distrugerilor in SUA s-ar ridica la trilioane de dolari, iar pierderile omenesti - la mai multe zeci de milioane de vieti. Spania, Portugalia, Anglia, Franta, Brazilia, Caraibele si vestul Africii ar putea fi si ele devastate de valurile uriase.
Acestea s-ar putea intimpla la urmatoarea eruptie, ce poate sa fie in 2006, sau doar la a zecea eruptie de acum incolo, spune Bill McGuire, cercetator la Centrul pentru Investigatii ale Calamitatilor din Bensfield, Anglia.

Un vulcan apocaliptic

Cumbre Vieja a erupt ultima data in 1971 si de obicei are activitate la intervale cuprinse intre 20 si 200 de ani. Cercetatorul britanic le propune oamenilor de stiinta un program de monitorizare a Vulcanului Cumre Vieja, spunind ca nu se stie cind acesta va erupe. McGuire precizeaza ca se pune problema daca oamenii sint pregatiti sa-si asume un asemenea risc, mai ales dupa evenimentul din Oceanul Indian. E nevoie sa evacuam oamenii incepind din momentul colapsului, deoarece, o data ce aceasta s-a petrecut, Caraibele vor avea 9 ore pentru evacuare, iar SUA, 6-12 ore. E vorba despre evacuarea a zeci de milioane de oameni", spune McGuire.