Examinarea cererilor de aderare ale Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autoritatilor acestor doua tari de a isi respecta obligatiile, au declarat miercuri surse diplomatice la Bruxelles.

Potrivit MEDIAFAX, o abordare este prevazuta pentru joi, in cursul reuniunii ministrilor de Interne din cadrul UE la Luxembourg, dar "nu a venit timpul sa se ia decizii", a subliniat una dintre aceste surse.

Problema aderarii "se va pune in martie 2013, dar acest lucru nu inseamna ca va fi luata o decizie", a insistat unul dintre diplomatii europeni. Reuniunile ministeriale ale UE vor fi prezidate in perioada respectiva de catre Irlanda.

O serie de tari, intre care Olanda si Germania, apreciaza ca in prezent nu sunt intrunite conditiile in vederea unei aderari, inclusiv Comisia Europeana exprimand unele rezerve, potrivit unor surse.

Situatia politica din Romania explica aceste rezerve, din cauza unor indoieli cu privire la angajamentul Guvernului condus de catre Victor Ponta de a respecta statul de drept, scrie AFP.

CE, care nu are nicio putere de decizie in acest domeniu, urmeaza sa publice in ianuarie un raport de evaluare asupra situatiei din Romania si Bulgaria, care va fi utilizat de guvernele europene in aprecierile lor. Rezultatul alegerilor legislative organizate la 9 decembrie in Romania ar putea sa fie hotarator.

Autoritatile din cele doua tari candidate au inteles situatia si nu mai insista asupra stabilirii unei date a aderarii lor la Spatiul Schengen. "Decizia trebuie sa fie luata la momentul potrivit", a insistat un diplomat dintr-o tara membra a Spatiului Schengen.

Aderarea Bulgariei este legata de aderarea Romaniei, iar Sofia este o victima a criticilor formulate de catre membrii Spatiului Schengen la adresa Bucurestiului, mai scrie AFP


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.