Cabinetul lui Martin a guvernat vreme de 17 luni, timp in care nu si-a putut lua distanta de un mai vechi scandal de coruptie.

Partidul Conservator, Noul Partid Democratic si Blocul din Quebec, cele trei partide de opozitie care detin majoritatea in parlament, au dat un vot de neincredere guvernului premierului Paul Martin, declarand ca Partidul Liberal pe care il conduce nu mai are autoritatea morala de a conduce natiunea. Liberalii au pierdut sprijinul democratilor, care l-au ajutat anul acesta pe Martin sa castige o alta motiune de neincredere, cu marginea extrem de fragila de un vot. Ieri, premierul a dizolvat Camera inferioara a parlamentului. Paul Martin a incercat in van sa se distanteze de un scandal de coruptie, in care a fost vorba de milioane de dolari - bani publici, pentru un program legat de unitatea nationala, deturnati in provincia francofona Quebec, la sfarsitul anilor 90. Cu toate ca scandalul a avut loc sub un alt prim ministru, Jean Chretien, iar o ancheta recenta a stabilit nevinovatia lui Paul Martin, aratand ca altii au fost liberalii marcanti care au primit mita, opozitia afirma ca, dupa 12 ani de guvernare, Partidul Liberal ar fi umbrit de coruptie.

Unii analisti sunt insa de parere ca actualele alegeri anticipate nu ar fi decat o repetare a celor anterioare, ca economia tarii e solida, somajul - scazut, iar Partidul Conservator ar trebui sa aduca politici extrem de concrete in fata alegatorilor canadieni pentru a putea spera sa vina la putere.

Pe placul SUA

In ultimele sondaje, cele mai mari sanse de a obtine o majoritate este chiar Partidul Conservator, iar liderul acestei formatiuni politice, Stephen Harper (foto jos), va fi, probabil, urmatorul premier al Canadei. Daca Paul Martin a avut relatii destul de "reci" cu Washingtonul, Harper este privit cu ochi mai buni de vecinul din sud. Partidul Liberal s-a opus prezentei canadiene in Irak, Paul Martin a refuzat sa se alature americanilor in proiectul privind scutul antiracheta, iar toate aceste actiuni au infuriat administratia Bush. Pe de alta parte insa, conservatorii sunt mai toleranti cu ambitiile Statelor Unite. Ceea ce inseamna ca alegerile anticipate nici nu puteau pica mai bine Washingtonului, care acum are nevoie de orice aliat pe plan extern.

Campanie furtunoasa

Chiar daca sociologii se asteapta ca cetatenii canadieni sa dea mai multa atentie sarbatorilor de iarna decat campaniei electorale, aceasta se anunta a fi furtunoasa. Paul Martin a pretins scuze conservatorilor dupa ce Stephen Harper a asociat, in aceeasi propozitie, Partidul Liberal si crima organizata. "Nu este numai sfarsitul unui guvern obosit, fara perspectiva si ros de scandaluri. Este inceputul unei noi etape pentru aceasta tara", a declarat Harper dupa caderea guvernului. Dar Paul Martin a subliniat ca nu se va da batut, urmand sa-si concentreze campania electorala pe atuurile guvernarii sale, in special pe starea buna a economiei canadiene. Oricum, motiunea de cenzura a pus Canada intr-o situatie dificila, avand in vedere ca zilele acestea se desfasoara, la Montreal, conferinta ONU pentru schimbarile climatice, la care participa 180 de state din intreaga lume.