Coreea de Sud si Luxemburgul au fost alese joi membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, incepand de la 1 ianuarie 2013.

Dintre cele 193 de tari membre ale Adunarii Generale a ONU, Luxemburgul cu 131 de voturi a depasit semnificativ Finlanda (62 de voturi), in timp ce Coreea de Sud a strans 149 de voturi, in comparatie cu Cambodgiei (43 de voturi). Majoritatea necesara era de 129 de voturi.

Cele doua tari se alatura altor trei state alese din primul tur, si anume Rwanda, Australia, Argentina.

Consiliul de Securitate, care numara 15 membri, reinnoieste in fiecare an cinci dintre cele zece locuri destinate membrilor nepermanenti la nivel regional.

Alegerea Rwandei si Argentinei, care nu aveau adversari in regiunile lor, era asteptata. Dar Luxemburgul a creat o surpriza depasind Finlanda, pe care multi diplomati o considerau favorita, scrie MEDIAFAX.

Luxemburgul, membru ONU din 1945 si membru fondator al Uniunii Europene, nu a facut niciodata parte din cadrul Consiliului de Securitate. Australia a fost membra de patru ori, Finlanda de doua ori, Rwanda o data, Coreea de Sud o data si Argentina de opt ori.

Tarile alese vor inlocui incepand din ianuarie Africa de Sud, Germania, Marocul, Pakistanul si Togo. Mandatul lor se incheie la sfarsitul lui 2015.

Cei cinci membri permanenti, care au drept de veto, sunt Statele Unite, China, Franta, Rusia si Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.