Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a avertizat tarile membre UE cu retragerea dreptului de vot in Consiliul European, in cazul in care existenta inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriul lor se confirma, transmite AFP.

"Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ma voi vedea obligat sa iau masuri drastice", a declarat Frattini cu ocazia unei conferinte privind securitatea care se desfasoara la Berlin, precizand ca printre aceste masuri ar putea figura retragerea dreptului de vot tarilor respective. Frattini isi bazeaza decizia pe prevederile Tratatului de la Nisa, potrivit caruia statele membre isi iau angajamentul sa respecte principiile libertatilor si drepturilor omului. Articolul 7 al aceluiasi tratat autorizeaza Consiliul European sa priveze de dreptul de vot statele care incalca aceste principii.
La Bucuresti, liderul grupului senatorilor PRM, Gheorghe Funar, a solicitat Biroului Permanent, sa faca demersurile necesare pentru constituirea unei comisii care sa verifice acuzatiile privind existenta unor centre de detentie CIA in Romania.

Referindu-se la propunerea senatorului PRM, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca prima obligatie de a da explicatiile necesare in aceasta privinta si de a risipi orice forma de indoiala cu privire la acest "subiect foarte sensibil" si in Romania si in strainatate revine Guvernului si abia apoi Parlamentului. Liderul senatorilor Aliantei D.A., Puiu Hasotti, a apreciat ca este "superflu si de-a dreptul deplasat" ca parlamentarii sa piarda vremea cu infiintarea unei astfel de comisii, in conditiile in care institutiile statului - presedintele Romaniei, primul-ministru si SRI - ar trebui sa rezolve situatia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.