Statele europene fac presiuni asupra presedintiei britanice a UE sa ceara lamuriri Washingtonului despre presupusele inchisori secrete ale CIA. Aderarea Romaniei va fi rediscutata daca informatiile se dovedesc adevarate, spune presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok. Presa austriaca sustine in continuare ca "in Romania exista inchisori secrete ale CIA".

Febra din statele UE privind avioanele CIA si presupusele centre de detentie secrete unde suspectii de terorism ar fi supusi tratamentelor inumane creste presiunea asupra presedintiei britanice a UE. "Acest gen de povesti apare cu regularitate. Cred ca trebuie sa asteptam faptele intii", a spus premierul Tony Blair, citat de "The Telegraph". Ministrul de Externe Jack Straw este insa obligat de catre omologii sai din statele UE sa trimita o scrisoare administratiei americane, in care sa solicite lamuriri cu privire la existenta presupuselor inchisori secrete pe continentul european. Spre deosebire de Blair, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a stat deoparte de acest scandal. Portugalia a fost mentionata pe lista tarilor in care avioanele CIA ar fi facut escala.

UE cere lamuriri SUA

Intr-un interviu acordat cotidianului ‘’Bild am Sonntag’’, ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, a declarat: "Ministrul de Externe trebuie sa evalueze faptele, nu articolele de ziar. Ceea ce este redat in ziare ar da intr-adevar motive de ingrijorare. De aceea, este bine ca ministrul britanic Jack Straw va cere lamuriri oficiale Statelor Unite, in numele UE". Social-democratul Steinmeier se intilneste azi, la Washington, cu Condoleezza Rice, crestin-democratii si verzii germani solicitindu-i sa abordeze tema inchisorilor. Presiunea mediatica a crescut si in Germania, unde au aparut informatii despre escale ale zborurilor CIA la baza militara din Ramstein, dar si la Frankfurt. Mai multe state europene, printre care Olanda si Spania, au cerut deja explicatii administratiei americane.

Ziarul austriac "Handelsblatt" citeaza surse ale CIA care au confirmat "existenta unor inchisori secrete ale SUA pe teritoriul Romaniei si Poloniei". Ministrul de Externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos, a furnizat, acum patru zile, un raport in care sint enumerate cursele avioanelor americane in Spania. Pe lista avioanelor americane ale caror escale ar fi fost autorizate de guvernul spaniol figureaza si cea realizata de o aeronava care efectua o cursa intre Guantanamo si Bucuresti, potrivit cotidianului "El Pais". Este vorba despre o escala efectuata de un avion de tip Gulfstream IV, care facea legatura intre baza militara de la Guantanamo, Cuba, si Bucuresti. Acesta a aterizat, la 12 aprilie 2004, pe aeroportul Los Rodeos din Tenerife, scrie "El Pais". Ministrul spaniol de Externe a declarat ca escalele au avut loc "in cadrul legii".

Romania in foc incrucisat

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, crestin-democratul german Elmar Brok, a declarat pentru cotidianul "Märkische Allgemeine" ca aderarea Romaniei ar putea fi repusa in discutie daca informatiile s-ar dovedi adevarate: "Daca s-ar confirma ca Romania a cooperat cu CIA in acest mod ilegal si inuman, se va repune in discutie aderarea la UE in 2007, in pofida tuturor acordurilor". Cotidianul german sustine ca avioanele care au decolat din Guantanamo si Kabul spre Bucuresti ar fi aterizat de fapt la baza Mihail Kogalniceanu.