Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana, copiii din Europa incep studiul limbilor straine la varste din ce in ce mai fragede, intre 6 si 9 ani.

In ultimii 15 ani, majoritatea tarilor au redus varsta de incepere a studiului obligatoriu al limbilor straine, unele introducand limbile straine in programa prescolara.

Raportul evidentiaza faptul ca tot mai multi elevi studiaza acum doua limbi de cel putin un an in cadrul invatamantului obligatoriu. In anul scolar 2009/2010, 60,8% dintre elevii de gimnaziu studiau doua sau mai multe limbi straine, asta insemand o crestere de 14,1% fata de anul scolar 2004/2005. Proportia elevilor de scoala primara car nu invatau o limba straina a scazut de la 21,8%.

Printre limbile studiate, engleza pare a fi cea mai predata in aproape 32 de tari (tarile membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia). Procentul celor care studiaza engleza in gimnaziu si liceu depaseste 90%.

Raportul confirma ca putine sunt tarile care le impun profesorilor de limbi straine sa petreaca o perioada de timp in strainatate pentru imersiunea lingvistica.

Importanta invatarii limbilor va constitui un subiect principal la conferinta intitulata „Multilingvismul in Europa”, organizata de Comisie la Limassol, in Cipru, in perioada 26-28 septembrie. Cu acest prilej, comisarul Vassiliou va sustine discursul inaugural.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.