Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, ca problema romilor din Romania trimisi acasa din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls a incercat sa justifice declaratia sa la adresa tiganilor si anume ca "Franta nu poate primi toata mizeria din lume si din Europa".

"Ati inteles gresit. Am spus si o repet. Suntem toti de acord ca Franta trebuie aiba si ea partea sa de responsabilitate in primirea de imigranti, de solicitanti de azil. Trebuie ca legile europene si franceze sa fie respectate. Suntem o tara de primire a emigrantilor. Nu avem insa capacitatea de a reglementa toate problemele din lume si din Europa. Nu putem primi toata saracia din Europa", a declarat Manuel Valls.

Valls a declarat intr-o conferinta de presa la Campia Turzii, judetul Cluj, ca autoritatile franceze nu "stigmatizeaza" nici romii si nici Romania si a subliniat ca Franta va continua atat implementarea unor politici de integrare a romilor, cat si pe cele de expulzare a acestora.

"Problema romilor din Romania trimisi din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni. Este una cunoscuta de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile conteaza, ci nici acuzatiile. Noi nu stigmatizam nici romii si nici Romania. Franta are o politica de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontiera, lupta impotriva crimei organizate si face eforturi de integrare in Franta. Suntem constienti ca eforturile trebuie facute intai de toate aici, iar acesta este mesajul autoritatilor romane", a spus Valls.

Intrebat daca Franta va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora in Romania, Valls a declarat ca ambele solutii sunt luate in considerare.

"Amandoua vor fi continuate cu respectarea regulilor europene si franceze. Majoritatea romilor care sunt in Franta trebuie sa revina in tarile de origine", a spus el.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Frantei, Bernard Cazeneuve, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca problema integrarii romilor nu este una care vizeaza doar cooperarea franco-romana, ci mobilizarea tuturor actorilor implicati, si anume colectivitatile teritoriale care pot sa colaboreze cu autoritatile romane, Guvernul Romaniei care se implica si isi asuma niste responsabilitati, Guvernul francez, si nu in ultimul rand Uniunea Europeana, scrie MEDIAFAX.

Cazeneuve a afirmat ca problema romilor a fost inscrisa pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al ministrilor de externe din UE.

"Francezii se vor implica in acest proiect pentru ca este unul de buna practica. Este un proiect prin care copiii romi sunt ajutati sa se integreze si sa vina la scoala. Cel mai important lucru pentru romi este educatia. Se incearca gasirea unor modalitati prin care statul roman si cel francez sa coopereze de asa natura astfel incat sa nu mai existe aceasta problema, acest cerc vicios, noi ii trimitem la ei, ei ii retrimit la noi", a spus Draghici.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

El a afirmat ca pentru romii din Romania trebuie sa fie gasita o modalitate prin care sa li se asigure locuri de munca si case unde sa fie integrati, in Romania, iar daca ajung in Franta si nu comit infractiuni si acolo sa fie tratati la fel, "sa aiba un loc de munca, educatie si o casa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.