Legislatia din Republica Moldova are nevoie de schimbari urgente pentru a combate discriminarea cu care se confrunta minoritatile etnice si religioase, cele sexuale, persoanele cu dizabilitati si cele care au fost depistate cu HIV.

Raportul "Spre egalitate: Discriminarea in R.Moldova" vine cu recomandari la Legea privind asigurarea egalitatii care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 si care ar putea interzice discriminarea persoanelor pe baza orientarii sexuale, a identitatii de gen si a starii de sanatate.

De asemenea, organizatia pledeaza pentru stipularea in Codul Penal al Republicii Moldova a infractiunilor care au ca motiv ura fata de orientarea sexuala, identitatea de gen si dizabilitatile.

"Necesitatea acestor schimbari este una urgenta, deoarece climatul prejudecatilor si stereotipurilor care exista acum in R.Moldova naste violente si abuzuri fata de grupurile vulnerabile, iar aceste infractiuni raman nepedepsite", a afirmat Heather McGill, expert Amnesty International pe probleme legate de Republica Moldova.

Conform unui studiu sociologic efectuat de Fundatia Soros Moldova in 2011, 63% din respondenti erau de parere ca minorii care au dizabilitati trebuie instruiti in scoli separate, 46% au sustinut ideea limitarii drepturilor homosexualilor, iar peste 70% au fost de parere ca romii sunt cersetori si hoti de buzunare, mincinosi si escroci, scrie MEDIAFAX.

Amnesty International afirma ca lipsa accesului la educatie este unul dintre cele mai grave tipuri de discriminare cu care se confrunta copiii cu dizabilitati. "Desi in Republica Moldova sunt 15.321 de astfel de copii, numai o cincime dintre ei (3.148) au beneficiat de educatie in perioada 2010-2011", arata organizatia.

Desi o lege din 2007 interzice discriminarea in baza HIV/SIDA, persoanele care au fost depistate cu HIV continua sa fie stigmatizate si discriminate la locurile de munca, in societate, dar si atunci cand vor sa beneficieze de servicii medicale, atrage atentia Amnesty International.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

"Guvernul R.Moldova trebuie sa ia masuri pentru prevenirea folosirii stereotipurilor negative in discursuri publice, cresterea nivelului de constientizare a discriminarii si crearea tolerantei prin educatie si informare a publicului", a spus Heather McGill.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.