Peste 100 de replici cu o magnitudine de pana la 5,5 au zguduit sudul Californiei, provocand panica in randul membrilor unei comunitati de la Brawley, care au iesit afara din locuinte, dar si evacuarea unor bolnavi din spitalul local. 

Miscarea seismica a fost resimtita cel mai intens la patru kilometri nord-vest de aceasta comunitate de fermieri din Brawley, la aproximativ 185 de kilometri de San Diego. "Se simtea de parca avea loc un cutremur la 15 minute. Unul dupa altul. Copiii mei sunt mici si s-au speriat. Nu mai vor sa intre inauntru", a declarat Mike Patel, managerul unei pensiuni, Townhouse Inn & Suites din localitate, potrivit MEDIAFAX.

In afara de cutremurul cu magnitudinea de 5,5, o replica cu magnitudinea de 5,3 si alte peste 30 cu magnitudinea de cel putin 3,5 au fost resimtite la sud de Salton Sea.

Acest "val de cutremure" este un fenomen rar, insa regiunea cunoscuta sub numele de Brawley Seismic Zone a mai fost afectata de acest tip de eveniment in trecut. "Nu am mai avut unul din anii '70. A mai fost unul prin anii '30", a declarat Lucy Jones, un seismolog din cadrul Institutului american de geofizica USGS. "Sistemul nostru poate fi blocat de atat de multe cutremure", a adaugat ea.

Peste 100 de replici au fost inregistrate in urma cutremurului initial, cu magnitudinea de 3,9. "Acest tip de activitate poate continua timp de mai multe ore sau chiar zile", a precizat geofizicianul Robert Graves.

Cel putin 20 de rulote dintr-un parc de rulote au fost deplasate de pe fundatii, iar persoanele care locuiau in ele fiind nevoite sa le paraseasca, a declarat Maria Peinado, o purtatoare de cuvant a Imperial County Emergency Operations Centre.

De asemenea, politia a anuntat ca unele locuinte din Brawley au suferit pagube minore, iar pene temporare de curent electric au declansat evacuarea unor pacienti din spitalul local.

Undele seismice au fost resimtite de-a lungul coastei tinutului San Diego, la Del Mar, pana la o distanta de aproximativ 193 de kilometri de epicentru, dar si la Coachella Valley, in sudul tinutului Orange, si in unele zone din nordul Mexico.

Citeste si:
VIDEO Un urs a dat buzna într-o casă, ademenit de mirosul...
VIDEO Un urs din California a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.