Noul cancelar german se pregateste pentru summit-ul din decembrie al Consiliului European

Noul cancelar german, conservatoarea Angela Merkel, si-a inceput in forta mandatul, la o zi dupa confirmarea sa de catre Parlamentul de la Berlin, cu o vizita-fulger in Franta dupa care a plecat la Bruxelles. Ea a ales Parisul ca prima destinatie externa, pentru a reconfirma excelentele relatii dintre Franta si Germania si pentru a da un semnal clar ca "locomotiva franco-germana" a Europei va functiona la fel de bine ca inainte, in contextul in care Uniunea Europeana se confrunta cu o dubla criza, de identitate si bugetara.

La Bruxelles, Merkel avea programate trei intalniri-cheie cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Presedintele Jacques Chirac a declarat, dupa intrevederea cu Merkel, ca Franta si Germania militeaza impreuna pentru "o Europa politica si sociala" si a subliniat ca Europa se poate baza pe "o axa franco-germana realmente solida" pentru dezvoltarea sa viitoare.

Chirac s-a declarat emotionat de faptul ca Angela Merkel a efectuat prima sa vizita oficiala la Paris si a amintit faptul ca cele doua tari au o viziune comuna asupra Europei. Intr-un discurs sustinut in fata jurnalistilor, presedintele francez a aratat ca prietenia franco-germana este una a "sufletului si spiritului". "Sunt sigura ca vom reusi sa dezvoltam relatia noastra cordiala", a raspuns Merkel.

Cancelarul german, care a declarat ca una dintre prioritatile sale va fi ameliorarea relatiilor cu SUA - afectate de opozitia fostului cancelar Gerhard Schroder fata de razboiul din Irak - isi incepe, totusi, mandatul cu vizite in cancelariile europene, probabil pentru a incerca sa se puna de acord in perspectiva summit-ului european din 15-16 decembrie, cand liderii tarilor UE vor incerca din nou sa ajunga la un acord in privinta bugetului comunitar pentru perioada 2007 - 2013.

Acesta se anunta a fi, de altfel, subiectul principal al unei alte intalniri extrem de importante a dnei Merkel, cea cu premierul britanic Blair, care va avea loc in aceasta seara, la Londra. Europa trece printr-o perioada dificila, provocata de respingerea, de catre francezi si olandezi, a Constitutiei europene, ca si de faptul ca liderii tarilor UE nu au reusit sa ajunga la un compromis privind bugetul comunitar pe termen lung.

"Trebuie sa clarificam chestiuni arzatoare, cum sunt bugetul european si negocierile privind politica agricola si Organizatia Mondiala a Comertului", a observat Isabelle Bourgeois, specialist in relatii franco-germane la Universitatea Cergy-Pontoise, de langa Paris. Presedintele Chirac a avertizat ieri ca sistemul european risca sa se blocheze, daca nu se gaseste un limbaj comun. "Europa seamana putin cu o masina stricata", a conchis el.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.