Anomalii descoperite la cuva unui reactor nuclear din Belgia ar trebui sa conduca la verificarea tuturor instalatiilor similare de pe teritoriul UE.

"Autoritatile vor efectua aceste controale, acest lucru pare evident", a declarat joi Marlène Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

"Comisia Europeana poate face recomandari, dar nu poate obliga", a subliniat ea.

Siguranta a 22 de reactoare, dintre care noua pe teritoriul Uniunii Europene (UE), se afla in joc in urma descoperirii unor potentiale fisuri pe cuva Reactorului numarul 3 al Centralei de la Doel, langa Antwerpen, a dezvaluit marti Agentia Federala belgiana pentru Control Nuclear (AFCN) intr-un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Producatorul acestei cuve, grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, si-a incetat, intre timp, activitatea. El a livrat alte 21 de cuve, dintre care una echipeaza Reactorul numarul 2 al Centralei belgiene Tihange, langa Liege, care va fi supusa unei verificari in septembrie.

Lista tarilor vizate a fost confirmata pentru AFP de catre o sursa apropiata dosarului, dar nu si numarul reactoarelor, care ar fi mai mic.

Autoritatea nucleara elvetiana (IFSN) a confirmat ca firma olandeza a echipat Centrala de la Muhleberg, care are un singur reactor. Insa ea a precizat ca fabricantul cuvei reactorului centralei de la Leibstadt este japonez.

AFCN din Belgia se afla in contact cu organisemele similare din tarile vizate si a anuntat o reuniune pentru o data inca neprecizata, au declarat pentru AFP mai multe surse informate.

UE numara 147 de reactoare repartizate in 14 tari, dintre care 58 in Franta, Un numar de 24 de reactoare noi se afla in faza de proiectare, dintre care sase sunt deja in faza de constructie, si anume doua in Bulgaria, unul in Franta si doua in Slovacia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.