Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a creat o polemica in Franta prin criticile pe care le-a formulat in mod implicit la adresa politicii Parisului fata de Siria.

"Ma mir ca domnul Sarkozy doreste sa provoace o polemica asupra unui subiect atat de grav, in contextul in care noi ne asteptam la altceva din partea unui fost presedinte", a declarat Fabius intr-un interviu care urmeaza sa fie publicat in editia de vineri a cotidianului Le Parisien/Aujourd'hui.

Sarkozy a purtat o lunga convorbire la telefon cu presedintele Consiliului National Sirian (CNT, principalul organ al opozitiei siriene) Abdel Basset Sayda, iar cei doi au anuntat ca au analizat inclusiv "gravitatea crizei siriene si necesitatea unei actiuni politice rapide a comunitatii internationale in vederea evitarii unor masacre".

Bilantul conflictului din Siria a depasit 20.000 de morti

Sarkozy si Sayda au evocat "mari asemanari cu criza libiana", tara care a fost in 2011 teatrul unei interventii militare internationale, al carei varf de lance a fost Franta, sugerand astfel ca ar fi potrivita o interventie militara in Siria, scrie MEDIAFAX.

Fabius a replicat ca, "pe fond, situatia Siriei este foarte diferita de cea a Libiei", "mai intai din punct de vedere geostrategic, Siria fiind inconjurata, cum ar trebui sa stie toata lumea, de Irak, Liban (cu consecinte asupra Israelului), Turcia si Iordania". Pe de alta parte, "situatiile militare nu sunt deloc asemanatoare: Siria dispune de importante stocuri de armament, inclusiv chimice", a subliniat ministrul francez de Externe.

"Diferentele sunt atat de evidente, incat nicio tara nu a cerut si nici nu si-a exprimat dorinta cu privire la o interventie militara (...). Toate acestea ma fac sa fiu surprins (de faptul ca) pot fi exercitate responsabilitati importante si (ca se poate) livra o analiza atat de rapida", a adaugat Fabius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.