Presedintele Comisiei de la Venetia a facut, marti, apel la autoritati si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la presiuni.

"Fac apel la autoritatile statului si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea de presiuni. In ceea ce priveste amenintarile la adresa unor judecatori, sper ca autoritatile romane ii vor proteja pe judecatorii vizati si familiile lor si vor lua toate masurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenintari in fata justitiei", afirma Gianni Buquicchio, intr-o declaratie in care mentioneaza ca luni a primit informatii suplimentare din partea Curtii legate de continuarea presiunilor si de amenintari la adresa unor judecatori.

Este un principiu al statului de drept ca presiunea asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau comuna, pentru a-i influenta deciziile, este inadmisibila considera presedintele Comisiei de la Venetia, scrie MEDIAFAX.

El aminteste ca, in ultimii ani, Comisia de la Venetia a trebuit sa intervina uneori pentru a proteja independenta unei curti constitutionale intr-o democratie tanara.

"Este surprinzator pentru mine, si chiar socant, ca, pentru a doua oara intr-un interval scurt de timp, curtea constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al Uniunii Europene se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru a-i proteja independenta", afirma Buquicchio, amintind ca in 4 iulie a facut o declaratie in care isi exprima ingrijorarea fata de presiunile si ince4carile de subminare a independentei CC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.