SUA au condamnat luni atacul din Sinai, care s-a soldat cu moartea a 16 graniceri egipteni, anuntand ca sunt pregatite sa ajute Egiptul sa asigure securitatea in Peninsula Sinai.

"Condamnam in cel mai ferm mod posibil atacul terorist de ieri (duminica)", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, transmitand condoleante familiilor victimelor si noului presedinte egiptean Mohamed Morsi.

"Situatia in materie de securitate in Sinai, un subiect pe care l-am abordat impreuna cu autoritatile egiptene, este un motiv de ingrijorare permanenta pentru noi", a adaugat Ventrell in fata jurnalistilor, la Washington.

Israel: Un comando a ucis 16 graniceri egipteni

El a dat totodata asigurari ca Washingtonul este "pregatit sa ajute Guvernul egiptean" in eforturile sale, promise de presedintele Morsi, pentru securizarea Sinaiului.

Presedintele Morsi, primul lider egiptean ales democratic, care si-a inceput mandatul pe 30 iunie, a anuntat intr-un discurs televizat ca au fost transmise "instructiuni clare" in vederea preluarii "controlului total asupra Peninsulei Sinai", unde situatia s-a deteriorat dupa ce Hosni Mubarak a fost inlaturat de la putere, in 2011, sub presiunea unei revolte populare.

Problema securitatii in Sinai a fost abordata si de catre secretarul american de Stat Hillary Clinton in cadrul unei intalniri, la Cairo, cu Morsi.

"Este in mod clar o problema in legatura cu care autoritatile egiptene au promis ca vor actiona. In contextul in care ne aflam intr-o perioada de tranzitie capitala pentru istoria Egiptului, in aceasta tara au loc numeroase schimbari. In ceea ce priveste urmatoarele etape catre consolidarea Egiptului, raman domenii care se afla in atentia noastra, iar Sinai este unul dintre ele", a declarat Ventrell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.