Reporterul britanic Tom Wilson a intervievat familiile de romi din satul brasovean Tarlungeni si din orasul Baia Mare, unde primarii locali au construit ziduri pentru a izola comunitatea roma de restul locuitorilor.

"Era un drum pe care tiganii nostri il puteau folosi pentru a merge in sat", afirma o femeie de origine roma din Tarlungeni, referindu-se la drumul pe care autoritatile au construit un zid ce desparte comunitatea roma de cea romana si maghiara. "Roata ocolim. Un om bolnav pe care il dor picioarele poate sa ocoleasca atat", se intreaba retoric o alta localnica.

Zidul a generat nemultumire si in randul copiilor. "Este ca la puscarie", afirma unul dintre ei, explicand ca din cauza acestuia intarzie la scoala. Copii avertizeaza, de asemenea, ca zidul are cioburi de sticla in partea superioara, pentru a nu putea fi escaladat.

De partea cealalta a zidului, unde traiesc comunitatile de romani si maghiari, localnicii par multumiti de acest zid. "Copii din tiganie, toti stateau aici la noi pe strada si se jucau. Era si pericol de accidente", sustine un locuitor din aceasta parte a satului.

Putine persoane de aici au acceptat insa sa fie filmate, afirma reporterul BBC, deoarece se tem de represiuni din partea romilor. Comunitatea roma sustine insa ca problemele sociale sunt generate de saracie, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat de ce zidul arata atat de intimidant, primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, a explicat ca din punctul lui de vedere este estetic. "Daca il faceam din lemn, cam de la inceputul lui noiembrie incepea sa fie demontat si sa fie pus pe foc. Daca s-ar fi facut din metal, ar fi disparut a doua zi pentru ca ar fi vandut unii metalul respectiv", explica el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.