Dupa critici indelungi la adresa activitatilor Organizatiei Natiunilor Unite si a conducerii acesteia secretarul general al ONU, Kofi Annan, pare sa fi tras unele concluzii in ceea ce priveste necesitatea reformarii grabnice a organizatiei mondiale pentru a salva ce mai poate fi salvat. Annan a anuntat numirea lui Mark Malloch Brown ca sef al cabinetului sau, aceasta fiind doar prima dintr-o serie de schimbari de personal ce urmeaza, informeaza AFP.
Malloch Brown, 51 de ani, a condus Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), functie ce o va cumula, cel putin pentru o perioada de timp, cu cea de sef de cabinet.

El il inlocuieste pe Iqbal Riza, unul din oamenii de incredere ai lui Annan si considerat una din persoanele cele mai influente din sistem pana la demisia survenita inainte de Craciun. Riza fusese numit adjunct al lui Annan in 1994, cand actualul secretar general a fost criticat pentru esecul ONU de a impiedica genocidul din Ruanda (1994). De atunci scandalurile nu au incetat sa zguduie ONU, care va trebui sa depuna eforturi serioase pentru a nu ramane compromisa definitiv. Rand pe rand, ONU s-a vazut confruntata cu acuzatii de coruptie referitoare la programul irakian "Petrol contra hrana", cu dovezi despre violuri comise de "Castile albastre" in Congo sau cu motiuni interne de neincredere exprimate la adresa conducerii organizatiei care a mentinut responsabili implicati in scandaluri.

Annan a indicat, usor evaziv, ca urmeaza a fi schimbat in curand si secretarul general adjunct pe probleme politice, britanicul Kieran Prendergast, considerat coautor al deciziei ONU de a se opune razboiului din Irak. Un astfel de pas ar putea ajuta Natiunile Unite sa-si mai repare relatiile cu Washingtonul deoarece "ONU fara SUA in spate este o institutie esuata", precum aratase de curand fostul ambasador american la ONU, Richard Holbrooke. Mass-media americane mai noteaza ca dupa audienta avuta de Annan la secretarul de stat desemnat, Condoleezza Rice l-ar fi incurajat pe seful ONU la "decizii clare de reforma". Annan pare sa mai aiba o minima sustinere din partea Casei Albe, opineaza "New York Times" iar capul lui Kofi va ramane, probabil, ferit de sabie...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.