Nationalistii niponi au profitat de vizita presedintelui rus in Japonia pentru a-i reaminti de datoria teritoriala pe care Moscova o are fata de "Tara soarelui rasare". "Putin, da-ne insulele" - cu asemenea cuvinte absolut necenzurate a fost intampinat presedintele rus in capitala nipona, scrie "Nezavisimaia Gazeta", informeaza Rusia la zi. De altfel, ziarul citat considera ca aceasta este "una dintre cele mai dificile deplasari peste hotare ale presedintelui din ultimii ani".

Putin a evitat in discursurile sale de ieri sa detalieze problema Kurilelor, limitandu-se la a da asigurari ca Moscova si Tokyo vor continua discutiile in jurul tratatului de pace, informeaza Ria Novosti. In principiu, cele doua parti si-au dat acordul asupra tratatului de baza, menit a pune capat starii de beligeranta dintre cele doua state, singurul element nerezolvat fiind cele patru insule din arhipelagul Kurile, ocupate de sovietici la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Vom face tot posibilul pentru a rezolva aceasta problema", a asigurat Putin. "Suntem cu totii decisi sa facem compromisuri pentru a obtine ceea ce ne dorim", a mai spus el.

De altfel, prin declaratiile de ieri, Putin a incercat sa creeze imaginea unei Rusii dispuse la concesii, indicand indirect Tokyo drept sursa a neintelegerilor actuale. Principalul scop al vizitei presedintelui rus a fost insa unul economic, Japonia fiind interesata de realizarea unei conducte petroliere care sa lege Rusia de insulele japoneze.

Rusia este in prezent principalul furnizor de petrol si gaze naturale al Japoniei. Astfel ca printre cele 18 documente semnate ieri de cele doua parti se numara si cel care prevede realizarea unei conducte submarine de gaze naturale, care sa lege estul Siberiei de insulele japoneze.

Putin a profitat de vizita la Tokyo pentru a face lobby tarii sale in perspectiva accederii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului. Pentru a se alatura influentei organizatiei, Moscova trebuie sa mai incheie negocierile cu SUA, Canada, Elvetia, Australia, Malaiezia, Filipine, Columbia si Uruguay, reusind pana in prezent sa incheie negocierile cu peste 50 de state.

Cele doua parti au semnat un memorandum la nivel interguvernamental privind ridicarea vizelor pentru cetatenii celor doua tari. Putin a avut intalniri si cu mediul de afaceri nipon, unde a vorbit si despre legislatia rusa in domeniu, apreciind ca aceasta are nevoie de stabilitate, nu de schimbari. "Chiar daca sistemul legal are nevoie de imbunatatiri constante, pentru realitatile Rusiei, stabilitatea este mult mai importanta", a mai spus Putin.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.