Yasser Arafat, decedat in 2004, ar fi fost otravit cu poloniu, potrivit concluziilor analizelor efectuate intr-un laborator din Elvetia.

Aceste analize au fost efectuate pe esantioane biologice prelevate din lucrurile personale ale liderului palestinian, predate vaduvei defunctului, Suha, de spitalul militar Percy, la sud de Paris, unde a murit Arafat, a declarat François Bochud, directorul Institutului de fizica a radiatiilor din Lausanne.

"Concluzia este ca am gasit (un nivel) semnificativ de poloniu in aceste esantioane", a adaugat el in acest documentar, realizat dupa noua luni de ancheta, potrivit Al-Jazeera.

Poloniul este substanta cu care ar fi fost otravit si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat in 2006 la Londra. Yasser Arafat, care s-a imbolnavit la sediul sau general din Ramallah, in Cisiordania, asediat de armata israeliana, a decedat la 11 noiembrie 2004 la Percy.

Moartea sa ramane o enigma, cei 50 de medici care l-au tratat neprecizand motivul exact al deteriorarii rapide a starii sale de sanatate. Palestinienii au acuzat Israelul ca l-a otravit, scrie MEDIAFAX.

Pentru a confirma ipoteza unui deces provocat de poloniu, ramasitele lui Yasser Arafat trebuie exhumate si analizate, a precizat Bochud.

"Daca vrea intr-adevar sa stie ce s-a intamplat cu sotul sau, va trebui sa gaseasca un esantion (...). Exhumarea lui Arafat ne va furniza un esantion care ar trebui sa contina o concentratie mare de poloniu, daca a fost otravit", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.