Romania si SUA au semnat doua Aranjamente de implementare si trei amendamente la Aranjamentele de implementare existente referitoare la baza de la Deveselu.

Potrivit MAE roman si Ambasadei SUA, documentele au fost semnate cu ocazia sesiunii bianuale a Comitetului Mixt romano-american privind stationarea fortelor SUA pe teritoriul romanesc, de Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de aparare si planificare din Ministerul Apararii Nationale, si general-maior Mark O. Schissler, directorul pentru planificare si politici la sediul Comandamentului European al SUA.

Scutul antiracheta, problematic pentru Europa si Rusia

De asemenea, cele trei amendamente semnate cu privire la aranjamentele de implementare existente se refera la operatiunile cu proprietati imobiliare si managementul proprietatii imobiliare (gestionarea inventarului de constructii si structuri din zonele si facilitatile unde este permisa prezenta fortelor SUA), securitatea (procedurile necesare pentru asigurarea securitatii componentelor sistemului de aparare antiracheta in timpul transportului pe teritoriul Romaniei), precum si la functionarea Comitetului Mixt.

"Semnarea acestor aranjamente de implementare este inca un pas inainte spre momentul in care unitatea de aparare antiracheta de la Deveselu va deveni o realitate”, apreciaza Ambasada SUA intr-un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

La ceremonia semnarii documentelor au mai participat si secretarul de stat in MAE roman, Bogdan Aurescu, contraamiralul Randall M. Hendrickson, director adjunct al Agentiei de Aparare Antiracheta a SUA, precum si generalul de brigada Thomas J. Sharpy, director pentru planificare, programe si analize ale Fortelor Aeriene ale SUA din Europa.

Aurescu "a subliniat ca semnarea acestor documente in calendarul stabilit cu partea americana reprezinta o dovada clara a angajamentului celor doua state pentru operationalizarea la termen a componentei din Romania a sistemului de aparare antiracheta", precizeaza MAE.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Aurescu este negociatorul-sef de partea romana a Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania din 13 septembrie 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.