Statele Unite au dezmintit ca sunt pregatite sa acorde, alaturi de Marea Britanie, un permis de libera trecere si imunitate presedintelui sirian al-Assad.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat ca informatiile conform carora liderul sirian ar putea primi un permis de libera trecere pentru a se deplasa la Geneva in cursul lunii curente pentru a participa la o reuniune cu opozitia "nu sunt adevarate".

"Probleme de responsabilitate in cazuri ca acesta, in care asistam la grave incalcari ale drepturilor omului impotriva unui popor, sunt din principiu o decizie relevanta si pentru populatie...Nu pretindem sa vorbim pentru ea", a insistat Nuland.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a declarat la randul sau ca nu exista niciun semn conform caruia Bashar al-Assad ar fi pregatit sa paraseasca tara si sa accepte cedarea puterii, asa cum solicita Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Annan incearca sa implice Iranul in solutionarea problemelor din Siria

"Marea Britanie si Statele Unite vor sa ofere lui Bashar al-Assad un permis de libera trecere pentru a pleca din tara sa si clementa in cadrul unei initiative diplomatice pentru organizarea unei conferinte sub egida ONU la Geneva", afirma Guardian, citand o "sursa britanica de rang inalt".

Times scria la randul sau ca "intrebarea daca Assad poate negocia imunitate pentru a evita urmarirea penala in fata Tribunalului penal international va fi de asemenea pusa".

The Independent sustine de asemenea ca in acest caz presedintele sirian s-ar putea refugia in alta tara ca Rusia sau Iran. Insa Moscova a subliniat joi ca ideea conform careia comunitatea internationala l-ar putea forta pe Bashar al-Assad sa plece pentru a rezolva criza siriana este "irealizabila".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.