Dilma Rousseff, prima femeie din Brazilia care a devenit presedinte, sustine ca poarta in ea urmele torturii: "Fac parte din mine".

Rousseff, in varsta de 64 de ani, a relatat faptele in urma cu 11 ani in fata Consiliului pentru Drepturile Omului din statul Minas Gerais care acorda indemnizatii victimelor regimului militar (1964-1985), dar abia acum a fost dezvaluit continutul acestei marturii.

"Incepea interogatoriul. De obicei cu socuri electrice din ce in ce mai puternice si sedinte de pau de arara (metoda de tortura braziliana in care detinutul era suspendat cu capul in jos de o bara, cu mainile si picioarele legate), la care nu rezisti prea mult timp", a declarat Rousseff.

In 1970, ea a fost arestata si incarcerata timp de trei ani la Rio de Janeiro, Sao Paulo si Belo Horizonte (statul Minas Gerais), unde a inceput sa militeze la varsta de 16 ani.

Tot aici ea a trait si cele mai dure momente ale represiunii orchestrate de militarii care o acuzau ca este complice la un plan de fuga al unui lider al gherilei, ceea ce ea a negat permanent, scrie MEDIAFAX.

Tortionarii sai o loveau adeseori si o amenintau ca o desfigureaza. Loviturile i-au lasat urme si chiar i-au deplasat maxilarul. "Maxilarul meu s-a deplasat, ceea ce imi provoaca probleme pana in ziua de azi", a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.