Doisprezece copii din Japonia care luau Tamiflu au murit, dar este dificil de stabilit o legatura intre acest medicament si cauza deceselor, potrivit unui raport publicat de Agentia Federala Americana pentru Medicamente (FDA), citat de Mediafax. FDA a publicat joi un raport care prezinta rezultatele unei anchete efectuate in perioada martie 2004-aprilie 2005, care viza stabilirea efectelor administrarii de Tamiflu, medicament fabricat de laboratorul elvetian Roche, la copiii cu varste sub 16 ani din Japonia. "in ultimele 13 luni, opt copii au murit, iar alte patru decese s-au semnalat in timpul altor cercetari", precizeaza raportul. "Nivelul detaliilor furnizate e variabil, astfel ca e dificila stabilirea unui rol al Tamiflu in ceea ce priveste cauzele deceselor", precizeaza documentul.

Agentia europeana pentru medicamente a decis sa supravegheze eventualele efecte secundare ale acestui anti-viral dupa cazurile de sinucidere a unor adolescenti care luau Tamiflu. insa o legatura intre acest medicament si sinuciderile respective nu a putut fi demonstrata. Roche a precizat ca Tamiflu a fost prescris pentru mai mult de 11,6 milioane de persoane cu varste sub 16 ani, in Japonia si Statele Unite, in perioada 2001-2005. Compania, care vorbeste despre 13 decese inregistrate in Japonia, a adaugat ca "in nici unul din aceste cazuri nu exista dovada unei posibile explicatii sau a unei eventuale legaturi de cauzalitate cu administrarea de Tamiflu".

Potrivit reprezentantilor Roche, aceste cazuri reprezinta "decese produse din cauza unor complicatii ale gripei". Presa nipona a informat despre episoade neuro-psihiatrice grave la copii care luau Tamiflu, existand chiar cazuri in care unii dintre ei s-au aruncat pe fereastra. Roche a mai spus ca in Japonia s-au inregistrat 122 de incidente neuro-psihiatrice la aproape 24,5 milioane de prescrieri de Tamiflu, din care 70 la pacienti cu varste sub 16 ani. in SUA, la aproape 6,5 milioane de persoane care luau Tamiflu s-au inregistrat 19 astfel de incidente (doar unul la o persoana sub 19 ani).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.