Barack Obama, candidat pentru un al doilea mandat in SUA, este favorit in sondajele din Europa si Japonia, dar popularitatea sa este mai scazuta in China si tarile musulmane.

La intrebarea: "Obama merita sa fie reales?", 92% dintre persoanele intervievate au raspuns da in Franta, 89% in Germania, 73% in Marea Britanie si 66% in Japonia, potrivit acestui studiu realizat in 21 de tari.

Presedintele american este creditat insa cu 47% din intentiile de vot in Statele Unite, fata de 43% pentru adversarul sau republican Mitt Romney, in ultimul sondaj Wall Street Journal/NBC publicat la 23 mai.

Sansele de a fi reales la Casa Alba ar fi in schimb compromise pentru Obama daca cetatenii mai multor altor state ar putea vota. In mai multe tari musulmane, majoritatea cetatenilor cred ca acesta nu merita reales: 62% in Liban, 73% in Iordania si 76% in Egipt. Chinezii sunt 39 % pentru si 31% impotriva realegerii lui Obama, la fel ca si rusii (27% impotriva si 25% pentru).

In paralel, imaginea Statelor Unite in lume s-a ameliorat.

Presedintele Obama ramane mai popular decat predecesorul sau, cand acesta din urma si-a incheiat al doilea mandat in 2008. In Germania, 14% aveau incredere in George W. Bush, in prezent 87% au incredere in Obama.

Dar in cinci tari majoritar musulmane (Egipt, Iordania, Liban, Pakistan, Turcia), increderea in Obama, deja slaba in 2009 (33%) a scazut la 24%. In China, presedintele a inregistrat cea mai mare scadere, trecand de la 62% la 38%.

Dar imaginea Statelor Unite ramane in mare parte pozitiva in majoritatea tarilor vizate de sondaj: Franta (69%), Marea Britanie (60%), Japonia (72%). Doar tarile musulmane sunt mai putin favorabile: Turcia (15%), Egipt (19%), Liban (48 %), Tunisia (45%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.