Limbile moldoveneasca si romana vor avea statut special in Ucraina, daca proiectul de lege privind "politica limbii de stat" va fi aprobat definitiv.

Proiectul de lege pastreaza prevederea prin care limba ucraineana este singura limba de stat, dar adauga ca pe teritoriul Ucrainei este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.

In cazul in care legea va fi votata, articolul 11 din proiect va obliga autoritatile locale sa publice actele in limba oficiala. Pe teritoriul in care sunt utilizate limbile regionale comune insa, actele de guvernare locala sunt publicate in limba nationala sau in limba regionala. In plus, in conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate in limba oficiala si in una din limbile care au obtinut statut de limba regionala, la solicitarea persoanei, scrie MEDIAFAX.

Proteste la Kiev: Rusa, adoptata ca a doua limba oficiala

Articolul 20 din proiectul de lege prevede ca cetatenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educatie in limba nationala si in limbile regionale. Prevederea se aplica la gradinita, scolile profesionale si in institutiile de invatamant superior.

Potrivit editiei electronice a publicatiei Jurnal de Chisinau, odata ce proiectul va deveni lege, minoritatea nationala din regiunea Cernauti va vorbi limba romana, iar cea din Odesa - moldoveneasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.