Disputa dintre Ungaria si Romania cu privire la reinhumarea in Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generata de situatia politica din Romania si de conflictul actualei majoritati cu presedintele Traian Basescu, sustine un oficial maghiar.

Comentand disputa dintre Ungaria si Romania pe tema reinhumarii poetului maghiar Jozsef Nyiro in Transilvania, vicepremierul ungar pentru politica natiunii, Zsolt Semjen a declarat ca aceasta a fost generata de situatia politica din Romania. Cand majoritatea guvernamentala social-liberala din Romania a atacat Ungaria, aceasta l-a atacat de fapt pe presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal de opozitie, a afirmat Semjen. Ei nu vor sa sustina relatiile de prietenie care s-au dezvoltat intre Basescu si premierul ungar Viktor Orban, a adaugat el.

Semjen a declarat ca este in interesul fundamental al Ungariei sa gaseasca un compromis cu Romania.

"Suntem dependenti unii de altii; cu alte cuvinte, Ungaria si Romania, ungarii si romanii au o istorie comuna. Acest lucru nu trebuie subordonat ... politicii", a adaugat Semjen.

Ponta: Vorbele presedintelui Parlamentului maghiar sunt inacceptabile

Reinhumarea lui Nyiro ar insemna de fapt aducerea unui omagiu scriitorului si oricine are dreptul la asa ceva indiferent de afilierea politica, a conchis Semjen.

El a declarat, de asemenea, ca noile legi precum acordarea de cetatenie ungara maghiarilor care traiesc in afara granitelor Ungariei si unificarea natiunii in acest fel vor ajuta la vindecarea "ranilor Trianonului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.