Liderul USL a precizat ca declaratiile facute de presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, sunt inacceptabile.

"Autoritatile romane au actionat cu calm, cu prudenta, dar si cu fermitate. Nu poate fiecare totusi sa-si faca de cap pe teritoriul Romaniei si sa aduca onoruri unei persoane recunoascute in mod oficial ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite, profasciste. Asa incat vorbele adresate de presedintele Parlamentului ungar sunt inacceptabile, cred ca le poate spune domnia sa la Budapesta, nu in Romania", a spus Ponta.

"Am impiedicat - si bine am facut - o manifestare care fusese confiscata de catre forte politice extremiste, fie ca e vorba de Partidul Civic Maghiar, fie ca e vorba - ati vazut ca a fost prezent si liderul Jobbik, un partid de extrema dreapa din Ungaria. Sunt absolut inaccepatbile implicarea a unor inalte oficialitati, fie ca e vorba de presedintele Parlamentului maghiar, fie ca e vorba de alti inalti oficiali maghiari in aceata manifestare pur electorala, pur provocatoare", a continuat premierul.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" acestuia.

Hunor: UDMR nu va participa la reinhumarea lui Nyiro Jozsef

Kover Lazslo a fost intrebat, duminica, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comenteaza situatia legata de reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef si cum vede evolutia relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Romania refuza reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro

"Nu este o treaba politica, nu se poate considera un incident diplomatic. A fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal. Suntem acuzati in mod rusinos si noi, si Nyiro, si a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa scriitorului din partea Guvernului, care a depasit limita comicului. In primul moment am plans, apoi am ras, niciodata n-am participat la o astfel de comedie absurba, mai ales involuntar", a declarat Kover.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc, duminica, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.