Un prim pas spre incheierea Razboiului Rece dintre cele doua Corei trebuie sa fie semnarea unui tratat de pace, au declarat ieri presedintii american si sud-coreean, dupa o intalnire la Kyongju, in Coreea de Sud. George W. Bush si Roh Moo-hyun au atras atentia ca razboiul din 1950 - 1953 s-a finalizat cu un armistitiu, iar pana in prezent nu a fost semnat un acord de pace. Cei doi lideri politici au cerut din nou Coreii de Nord sa renunte la programul nuclear, ca o conditie esentiala pentru acordarea de sprijin economic din partea comunitatii internationale. "Nu vom tolera o Coree de Nord nucleara", au declarat cei doi sefi de stat, subliniind ca sustin solutionarea pe cale pasnica si diplomatica a conflictului.

Bush si Roh considera ca negocierea unui tratat de pace intre cele doua state coreene si negocierile in format hexagonal privind demilitarizarea ar putea avea drept consecinta, "la un moment dat", unificarea si pacea peninsulei. Daca Bush si Roh au parut mai uniti ca oricand in privinta pozitiei lor fata de Coreea de Nord, raman totusi unele puncte de vedere divergente. Atat

Seul-ul, cat si Phenian-ul reproseaza Washington-ului lipsa de flexibilitate afisata in timpul negocierilor pentru demilitarizarea Nordului peninsulei. Coreea de Sud se opune unei interventii militare in Coreea de Nord, in cazul unui esec la masa verde. In egala masura, Seul-ul a primit cu raceala propunerea SUA de a cere Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sa impuna eventuale sanctiuni Phenian-ului. Bush si Roh au negat insa ca ar avea astfel de dispute, adaugand ca relatiile dintre cele doua tari "nu au fost nicicand mai bune".

O dovada a excelentelor relatii bilaterale este, de altfel, prezenta semnificativa a Coreii de Sud in Irak, cea mai importanta dupa SUA si Marea Britanie, cu peste 3.000 de soldati.

Negocierile in format hexagonal pentru demilitarizarea Coreii de Nord - la care participa SUA, cele doua Corei, China, Rusia si Japonia -, au fost suspendate vinerea trecuta, urmand a fi reluate cel mai devreme in decembrie. In septembrie, Phenian-ul a anuntat ca este dispus sa renunte la programul sau nuclear, in schimbul unui sprijin economic din partea comunitatii internationale, si al garantarii securitatii. Coreea de Nord a cerut deja un reactor cu apa usoara, care ar urma sa fie utilizat pentru furnizarea de energie catre populatie.

Seful Casei Albe a subliniat ieri ca este momentul ca Phenian-ul sa faca primul pas, acela de a renunta la inarmarea nucleara, inainte de a obtine reactorul.

"Reactorul cu apa usoara va veni la momentul oportun", a indicat presedintele Bush, in cadrul conferintei de presa comune de la incheierea convorbirilor cu omologul sau sud-coreean, Roh Moo-hyun. "Iar momentul oportun va fi atunci cand Phenianul va renunta la inarmarea nucleara si la programele" privind inarmarea, intr-o maniera care poate fi verificata, a conchis Bush.

China, pentru unificarea Coreilor

China, unul dintre negociatorii-cheie in dosarul nord-coreean, promite ca va sprijini o eventuala reunificare coreeana, a declarat ieri, la Seul, presedintele Hu Jintao, care a aratat ca relatiile Chinei cu sudul peninsulei se amelioreaza pe zi ce trece. China si Coreea de Sud, foste inamice care au reluat relatiile diplomatice in 1992, trebuie sa coopereze in vederea stabilizarii nord-estului Asiei, a declarat Hu, in aplauzele parlamentarilor sud-coreeni.

Oficialul favorizeaza ideea unei solutionari pasnice a problemei demilitarizarii nucleare a Coreii de Nord. Vizita lui Hu, prima a unui presedinte chinez dupa 1995, arata o ameliorare a relatiilor dintre cele doua tari care au fost inamice in razboiul din 1950 - 1953, cand China a luptat alaturi de Coreea de Nord. In prezent, comertul este instrumentul care apropie Beijing-ul de Seul, schimburile dintre cele doua tari fiind in 2004 de 79,35 miliarde dolari, cu aproape 40% mai mult decat in anul precedent.

Astazi, la Pusan, va avea loc summit-ul liderilor Organizatiei pentru Cooperare Economica Asia-Pacific APEC), de la Pusan, ocazie cu care Bush va avea doua intalniri delicate, cu Putin si Hu.

Marile sperante ale Rusiei

Rusia este pregatita pentru un rol cheie in dezvoltarea transportului si energiei in regiunea Asia-Pacific, a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, inaintea summitului APEC, citat de agentia "Rusia la zi". "Pozitia ei geografica si resursele, inclusiv cele tehnologice si potentialul intelectual ii permit Rusiei sa joace un rol cheie in dezvoltarea unei noi arhitecturi de transport si energetica in regiunea Asia-Pacific", a adaugat Putin.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.