A fost publicata o noua evaluare a emisiilor radioactive de la centrala avariata Fukushima.

Conform calculelor facute de TEPCO, pagubele provocate in reactoare de tsunamiul de la 11 martie 2011, pana sistemelor de racire a reactoarelor si exploziile de hidrogen cauzate de fisiunea combustibilului au antrenat emisii de substante radioactive in atmosfera care au totalizat 900.000 de Terabecquerel, dublu fata de o estimare anterioara.

Fukushima: Alte 12 tone de apa contaminata radioactiv, ajunse in mare

Acest total, exprimat in date compatibile cu comparatiile internationale, este net superior celor publicate anterior de Agentia pentru Siguranta Nucleara japoneza si de o comisie guvernamentala, dar departe de cel rezultat in urma catastrofei de la Cernobil, produsa cu 25 de ani mai inainte, scrie MEDIAFAX.

Centrala ucraineana ar fi emis in atmosfera 5,2 milioane de Terabecquerel, in special din cauza ca a explodat chiar reactorul, ceea ce nu s-a intamplat la Fukushima.

Aceasta noua estimare a TEPCO, societatea care exploateaza complexul atomic, se bazeaza pe masuratorile efectuate intre 12 si 31 martie 2011 in interiorul si exteriorul centralei, conjugate cu conditiile atmosferice. TEPCO estimeaza ca emisiile din saptamanile si lunile care au urmat nu au depasit 1 la suta din cele inregistrate in martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.