Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in urma deciziei luata de NATO de operationalizare a primei faze a scutului antiracheta, cel putin sudul Romaniei este protejat antibalistic, din 2015 protectia fiind extinsa pe intreg teritoriul, in urma intrarii in functiune a bazei Deveselu.

"In momentul de fata, prin capacitate interimara nu inseamna o solutie definitiva, dupa cum spune chiar numele deciziei adoptate astazi. Inseamna ca NATO inca nu si-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabila, partea de Sud-Est a Europei este protejata in momentul de fata, incepand de astazi (duminica, n.r.). Ati observat, probabil, in discursul meu, ca punctul de vedere al Romaniei a fost ca trebuie facut public acest document, cu toata geografia lui. Vom vedea daca asa va fi sau nu, dar va pot spune ca, in unele perioade, macar partial, teritoriul Romaniei in momentul de fata este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. In opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnica, aceasta decizie este una politica si ea vine sa garanteze cetatenilor din statele membre NATO, in primul rand ca ne ducem la indeplinire obiectivele", a afirmat presedintele Basescu, intr-o conferinta de presa.

Basescu: Trebuie sa explicam populatiei ca gaze de sist nu produc riscuri serioase

El a explicat ca acoperirea scutului antiracheta operationalizat in aceasta faza este variabila, pentru ca este asigurata de doua nave dispuse in zona de sud-est a Europei, iar cand una dintre acestea e miscata din dispozitiv acoperirea va fi numai pentru sudul Romaniei, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, el a subliniat ca, dincolo de acoperirea din acest moment a scutului, mai importante sunt "semnalul politic si vointa ca aceasta capabilitate sa fie functionala la acest Summit".

Presedintele a reiterat disponibilitatea Romaniei si a SUA, cand intreg sistemul va fi operational dupa 2015, de a-l integra in sistemul NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.